18 Temmuz 2006 Salı

oryantal star ve göte göt demek

Can Yücel'in miydi hatırlamıyorum, çok güzel bi lafı var (göt dedi diye açılan bi davada muhtemelen): "hakim bey, bu memlekette göte göt denir!" diye. bunu birazdan hatırliycaz.Bu uzun bi yazıdır, sıkılan direkt özet kısmına geçebilir.

Türkiye oryantal starını arıyormuş. Popstarını da aradı. "Sahne yıldızı"nı falan aramıyor, isim hakkı cart curt heralde, star arıyor. Ve zaten hepimiz Ajda bardakta çay içen bir kuşağın çocuklarıyız-- starlık bizim için 70'inde 17 göstermek, ilelebet payidar kalmaktır.

Ev kuşu Deryik Avrupa Ümitler Şampiyonası devre aralarında Oryantal Star'ını aradı. Komik haller ülkesiyiz:

1) Tanyeli "otorite" olduğundan (ki yani "alanında başarılı", doğaldır) ve öyle görünmesi icap ettiğinden bu sıcakta takım elbise giymiş en dekoltesizinden. "Bu kadın oryantal (göte göt diyememek), ülkemizde de bu sanat hakettiği itibarı görmediğinden resmi olabilmesi için en bi resmi giydirdik" tavrı var. Asena olsa o da giyerdi; bi önceki yarışmada konu oryantal değildi-- haliyle takım elbiseyle resmiyet sağlamak gerekmedi. Ayrıca böyle dişi bi dansı icra eden bir kadına pantolon-ceket takım giydirmek, bilinçaltındaki "ciddiyet eril bir şeydir" varsayımdan bence. neyse.

2) Kibariye "başla gülüm" dedi. "hadi kıvırt" dedi. "ooh yandan" dedi.İçinden geldiği gibi ve göte göt diyebildiği için. Arada Tanyeli kınayarak baktı böyle "ciddi olman lazım kibariyecim aa" şeklinde. Hani bu bi sanat ya, ciddiye alınması için asık suratlı olmak lazım. e bi de jürisin, 70 milyon seni izliyor, hani mahkeme duvarı ifadesi? ya da sadece iyi polis- kötü polis ayrımı bilemem. Zaten bu kadar sosyolojik derinlik aramamalı.

3) Sunucu kimdi yaa.. rüküş olan? hah, evet o.

4) Kızlar "5 yaşımdan beri ayna karşısında çalışırım, 18'imden beri profesyonel olarak oryantalle ilgileniyorum" diyor sürekli. Biz ona "pavyon dansözüyüm" diyoruz ve bu ayıp bi şi değil. Bunu açıkça söyleyememek, kendilerinin bile pavyon dansözlüğünü aşağıladığını göstermez mi? "profesyonel oryantal", halen göte göt diyememe halidir. Kızların makyajı 70-80 ahu tuğba filmlerini anımsatmakta.

5) Bu arada Tanyeli sürekli "bi beni taklit etmişin bi Asena'yı, kendin ol" diyo. Af buyur? Yani mümkündür tabii; ama önce göte göt demek lazım. Bi kız gayet içten "ay evet zaten sizin dvd'lerinizi aldım beeyynn" diye kikirdedi. Kınandı sonra.

6) Dansöz etli butlu olsun lütfen. Göbek yerine kaburga atanları izlemek insanı ürkütüyo. Temelinde doğurganlık var bunun, blumia değil.

Bütün bunların dışında çok temel bi gerçek: Oryantal türk dansı değildir. Oryantal en kralından Mısır dansıdır, zaten dünyanın en iyi dansözleri ordan çıkar. Mısır oryantalini izlemek müthiş bir zevk. Türkler de var işin içinde tabii, bilmemkaç yıl Arap topraklarına yerleşince doğal. Ama yunan çıkıp "cacık bizim kahve bizim" dediğinde deliriyosan, oryantali de bi zahmet evine teslim edicen. Baklava da mesela arap kökenli bi şi-- ama sütlü tatlılar, hele o tavuk göğsü bizim. Neyse.

Özet: GÖTE GÖT DENİR--- Türkiye'de kimse oryantal falan demez. Herkes dansöz der. İnsanlar "oryantal dansla ilgilen"mez, göbek atar. "dansöz adı avam algılandığından işe saygınlık katmak için hebelebü"sünü takmıyorum. Türkiye dansözünü arasın. Tanyeli etek-ceket giysin, dekolte verebilsin. Bir dansöz, günlük hayatında "hafif meşrep" ya da her neyse, o olmadığını göstermek için kendisiyle çelişmesin-- çünkü o takımın içindeyken bile dokuz sekizlik ritmle gerdan kırıyordu. Bir kadın dekolte giydi diye basit algılanmasın. Şeker de yiyebilsinler ayrıca.

Kadına "bayan" diyen zihniyet hakim burda da. "kız-kadın" ayrımı ortadan kalksın diye miss'in ithal edilmiş hali: bayan. Erkekler bay olmadıkça, ben bayan değilim. Göte göt, dansöze dansöz, kadına kadın denir. "ay ben kadın diyorum ama ya bakireyse" zihniyeti kadını iyice bekarete endeksler. Kadın bi cinsiyet adıdır. Zaten sakat olan bi mantığı kabullenip bayan bayan konuşmalara gerek yok.

Falan filan. Ankara sıkıcı da biraz, ondan. Göte göt diyebilenlerin şerefine....!

8 yorum:

Aleksi dedi ki...

ha hah ha, bu yazıdan sonra gugıldan gelecekleri düşünüyorum da, hah ahah hahah...
Bütün yanlış kelimeleri kullanmışsın yan yana. Deryikcim, hazır ol derim...
hah ahhah ahhahh aha
Puahahh ahh

deryik dedi ki...

Yaa onu ben de düşündüm; ama gelsinler napiym. otosansüre gerek yok gugıllayıcılar geliyo diye. okiycakları yazı budur nihayetinde :)

enne dedi ki...

Seviyoruz kıvırtmayı ya, seviyoruz işte. Ben seyretmeyi de seviyordum ama tam da Tanyeli'nin senin anlattığın tavırları yüzünden uyuz oldum, izlemiyorum artık. Kibariye kadar kompleksiz olsaydı o da, süper bir program izlerdik. bahriye çiftetellisine dayanamam bu arada.

Beyaz Piyano dedi ki...

ben gogıldan geldim :)
evlenince karı koca olunuyo ya bir arada bunu şetmişlerid hani karı koca demek kaba hanım eş gibi bi saçmalık denilmesi kararlaştırılmıştı gibi bişey geldi aklıma

deryik dedi ki...

enne: eski yarışmalarda bi de "türkiyeye dansı sevdiricez" lafı vardı. Pardon? kapı gıcırtısına kolumuz iki yana açılıyo,bu bir. bi de zaten dans kültürünün doğduğu topraklardayız resmen çiftetelliymiş zeybekmiş horonmuş... illa lirik yapıcaz yani.

beyazpiyano: pozitif elektrik de alıyodu onlar, ayrı bi jargon- beni aşıyo. "hoşlantı var aramızda" falan demişlerdi.

Kayhanoviç dedi ki...

:))))ben bunu bilmiyordum işte cok güzel söylemiş doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar

Adsız dedi ki...

Can Yücel'in mezarına (mezarın görülmesi gerekeni de olur mu ya, demeyin,gidin görün,benden söylemesi) gelenlerden biri yazmış,onun şiirinden bi alıntı:
"..götümden çıkan ışığın fosforuyla aydınlanın.."
"ay ben kadın diyorum ama ya bakireyse" diyen herkese..! :)

deryik dedi ki...

kayhan: valla 10.uda da pek barınamıyolarmış, öyle duydum.

deepnotum: bu "bayanlama" hali her yerde. basında, sokakta, evde, okulda. bayıcı. "ay ben şimdi senin bekaret durumunu bilmiyorum ya, nötrliym bari, ayıp olmasın"la başlayıp "höyt sen bu yaşta ne 'kadın'ı olacan"a varan bi hal. bayanlar ve erkekler dünyası olucaz yakında.

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker