16 Mart 2007 Cuma

zaman

ekonomi mezunu olmanın en komik yanı "kıt kaynakların dağıtımı/ paylaşımı" konusunda 4 yıl boyunca kaş göz yararak eğitim alırken bi allahın kulunun çıkıp da "kuzucuklarım, en kıt kaynağınız zaman, dağıtabilin, ciğerimi yiyin" demeyişi. nanik yani. 24 saatini ayarlayamayan bu insana "dolar mı aliym yuro mu, bono mu faiz mi" diye soran ruhen saf, kalben temiz insanlar var. bir avukat edasıyla "dosyayı görmem lazım" dediğimde inanıyolar hatta. hiç olmadı "riski dağıtın, hepsinden alın bulunsun" joker cevabıyla sıvışıyorum. mali danışmanların işi size bu cümleyi kurmaktır zaten.

bugün biri bana "sence benim en kötü yanım ne" dedi.
çok iyi biri dedi bunu. feci bozuldum. nasıl yaa? melaike statüsünde biri bu soruyo sormakta, bense bu sorunun varlığından habersizim. "yok bence, varsa da ben bilmiyorum" diye geveledim, cevaba bakınız... "kötü bi yanım varsa düzeltip kendimi geliştirmek istiyorum" dedi. heheyt yani: var böyle insanlar, gerçekler. "kötü bi yanın yok" deyince "tüh kendimi geliştiremiycem mi" diye üzülen... "fena mı işte iyiyi en iyi yaparsın, fenafillah olursun" dediğimde "sahi yahu.. doğru yaauuu" diyebilen...

bi çuval dolusu keçi boku gibi hissettim yahu. inanmayın siz.

yarın 10 km koşucak bi koreli tanıyorum. kendisi koşarken yanında bisikletle eşlik etmişim. pır pır bi insan. maraton var. ya ya ya şa şa şa... bi de hani benim çatlak balkan- latin melezi var ya, o da 1 km koşucak. şu an bira ve sigara tüketmekte. kısmet.
ayrıca futbol, voleybol, basketbol, badminton ve satranç takımımız da mevcut. uluslararası spor şeysi. eller havaya, takıma destek. delft yolları taştan. oysa bendeniz, biricik barımda sabah 11-sabah 4 sürecek olan stpatrick's day partisi yeşiline bulanma niyetindeydim. kısmet.

çok ödevim var doktor bey. baş ağrısı yapıyo.
yaş 22 halen ödev diyorum yahu. yetti be.
16 yıldır ne bu ya. emekliliğim gelmiş benim.


üniversitenin ilk yılını muzlar ve elmalarla geçiren bütün proflarıma saygılar. zamanımın üç bölü beşiyle uyumak istiyorum ben. geri kalanının iki bölü üçüyle de başka zamanlar alıcam. "suu soğuuk suuu" satıcısı çocuk gibi, bir koy beş al, köşeyi dönücem.

kara geçtikten sonraysa ilk işim yeni bi template olucak.
müjdemi isterim.

18 yorum:

Tugc dedi ki...

bence ekonomide demandi en fazla olan sey zaman, ama hic bir supply&demand egrisinde zamanla baska birseyin grafigi yok. :D
bu arada mademki ekonomi okumussun, su supply ve demand in turkcesi neee?

deryik dedi ki...

tuğçe: ekonomi zaten zaman grafiği yapamaz zira statik bi analiz... çelişkili olurdu yani :)

türkçesi arz ve talep... ya da arapçası diym :)

Adsız dedi ki...

ben arz ve talep i öğrendiğimde, e hani dilekçelerin sonuna arz ederim fln yazılıo ya, istemek deil mi o. die düşünmüştüm hala düşünüorum :)

ikinehir dedi ki...

Ekonomi nedir hiç anlamadım ben. Bunun mikrosunu makrosunu almadım. Lakin kenisi hakkında söyleyebileceğim birşey var ve o da şudur:

A. mikro alırken ilk sınıfta, dedim ki A.'ya, "yahu bu ekonomi dedikleri ne ola ki?" O da bana derste öğrendiği tek şeyi, nam-ı diğer ekonomi tanımı söyleyiverdi cevaben: "Kıt kaynakların en iyi şekilde kullanımı" veya böyle bişi.

Ben o gün bugündür şunu soruyorum: Kaynaklar niye kıt ki? Gerçekten kıt mı ki?

Tanımını içime sinmiyor, ilerisine hiç bulaşmayayım. Ne acaip bişi bu ekonomi be. Bu vesile ile de içimi dökmüş bulundum :)

deryik dedi ki...

gülin: zannımca o "şikayetimi arz ederim" ya da "saygılarımı arz ederim" şeklinde anlaşılması gereken bi şi. edebiyat hocamız "kalıp o öyle yazılır" gibi manasız bi açıklama yaptığından bu sorunun cevabını hiç bulamadım.

ikinehir: "kaynaklar kıt mı ki" temel soru tabii... sonra "hep en çoğunu isteyen rasyonel birey" varsayımı var, favorim.
ama unutulmasın, ekonomi dediğimiz aslında neoklasik ekonomidir, bunun markisisti vardır, kurumsalcısı vardır, çevrecisi vardır... neoklasikler arsızca "ekonomi demek ben demek" diye sahiplense de pabuç bırakmıyoruz efem :)

Tugc dedi ki...

arz ve talep mi? cok komik ya :) neyse, blogun yeni hali cok guzel ve de okunakli olmus :D

Aleksi dedi ki...

template değiştiğine göre, kara geçtiğini varsayıyoruz. (bkz. assume etmek) (bkz. iktisatçıların en çok kullandığı kelimeler)

Template manyağı bir insan olarak naçizane yorumum, yazı fontun times new roman dışında bişi yapmandır...
(trebuchet iyidir güzeldir)

burdan amcamgile, halamgile ve almanya mönşengladbağh tan bizi izleyen eski komşumuz fahriye ablalara selam gönderiyorum. Ne güzel komşumuzdun sen fahriye abla. Sizin evi tutan kiracıların oğlu top çıktı fahriye abla. Haberiniz olsun.
herkese çok teşekkürlerimi sunarım.

Adsız dedi ki...

hayır bu template olmadı! Siyah kesinlikle siyah süperdi. Zevkle okuyorum yazdıklarını Evren'e bakma süperdi siyahdı.

narsis dedi ki...

TDK supply ve arz icin "sunu", demand ve talep icin "istem" kelimelerini uygun gormus.

Arz etmek de (Genelde de yuksek bir makama dilekce yazarken kullandigimiz)sunmak anlaminda kullanilan bir deyim.

Ayrintili bilgi icin bkz: http://www.tdk.gov.tr

jelatin dedi ki...

Bu "Nefessiz kalan Deryik saate baktı" cümleleri, Binbir Gece Masalları'ndaki "Şehrazat sustuğunda, günün ilk ışıklarının odayı aydınlattığını gördü" cümleleri gibi olmuş. Ne kadar güzel.

Yes Master Jedi dedi ki...

Sonucta kara geçmişsin belli ki.. Böyle daha güzel şahsi düşüncem..Okumak daha kolay.

Emir Bey dedi ki...

o çocuk şimdi süral suyun sahibi, o denli büyüdü yani :p

deryik dedi ki...

tuğçe: teşekkür ederim :) narsis7ekho tam teşekküllü açıklama yapmış efenim :)

alx: güldürdün azizim akşam akşam. bloguna ısrarla bi bakıp çıkan manyak benim bu arada, senin de bilebileceğin gibi. font da değişti bak.

narsis7ekho: teşekkürler aydınlatma için. kolay kelimeler bulmuş TDK ve lakin hiçbir kanun türkçe olmadığından, ticaret hukukunda ne sunu ne istem dendiğinden, biz de böyle arapça takılmaktayız. bi de "malın sunusu artmadı, istemi karşılayamıyo" cümlesinde bi samimiyetsizlik var ama tamamen duygusal bi şi bu:P

jelatin: aa ööle mi olmuş cidden? sevindim yahu :)

darth buraky: teşekkürler :) yok kara geçemedim cepten yiyoruz :P

emir bey: hohoho azizim erken kalkan yol alır.

Parizyen Ay Lambasi dedi ki...

oynuyorsan hala, sobelendin.
arz talep egrilerinin talepleri doluyor tasiyor, grafikler yamuluyor, logaritmik scale'e gecmeniz an meselesi deryik hanim.
operim.

Parizyen Ay Lambasi dedi ki...

oynuyorsan hala, sobelendin.
arz talep egrilerinin talepleri doluyor tasiyor, grafikler yamuluyor, logaritmik scale'e gecmeniz an meselesi deryik hanim.
operim.

Dilara dedi ki...

deryiiiikkkk!

* sen hiper bi heroine sin bi kere.. 100 yıl bileçalışırsın!
** birileri seni bnm gördüğüm gibi görüyo galiba.. büyük sorular soruyolar..
*** template'ına kurban!

deryik dedi ki...

fakeplasticgirl: tespite alkış :)

lavender: oy oy neşemiz yerinde bakıyorum? mil mersi :) template beton grisi olmuş şimdi gördüm derhal değişecek !

mnemosyne dedi ki...

ben olayın zaman bölümüne takıldım.bende hep bi şeylere geç kelmış olma,hayatı teğet geçmiş olma telaşı var.aslında boşuna da diil.bi zamanlar sonsuza kadar yaşayacağımı düşünüyomuşum herhalde.işletme kazan,bi sene kayıt dondur.git biraz oku.sıkılp yeniden sınava gir.iletişim kazan yine dondur.bu arada bi çocuk doğur.bi yandan onu büyüt bi yandan okul.okulu bitir yine bi sene bomboş...offf müthiş bi iç sıkıntısı,yaşlılık bunalımı...:(

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker