25 Mart 2007 Pazar

üç yüs dört yüs

300 denen filme gidildi efendim. kapkara pers askerleri karşısında bi durup düşündük tabii... sparta sparta olalı böyle efekt görmedi. yani tamam, "bu bi film, eğlencelik izle, hollywood işte, efektlerle bi konu üzerinden hava atılması" denebilir. "bu film tek bi odada bi bilgisayarla yapılmıştır, çekilmemiştir" denebilir. ama bu filmin ırkçı olduğu gerçeğini değiştirmez. spartaaannn!!!! spaarrrtaann!!!

hayır efekt koyacaksınız anladık... tamam. Homer'i mezarında ters çevireceksiniz, o da tamam... bari o 6 baklava her askerde aynı olmasın. kopi peyst olmuş. ayrıca çin maskeli samurayların pers ordusundaki rolü de düşündürücüydü. film boyu pers askerlerin yüzünü bi kez bile görmezken spartalıları kasıklarına kadar tanıdık, o da ayrı. ırkım ırksın ırk.

bi de o Xerxes bi nedir. "he was a little tall" diyerek "bunu mu gördün anca" krizine soktu bizi arkadaş. fiyuu yani... ah oryantal oryantal. haremi bile var. kaldı ki bu filmde star wars'tan emperor, yüzüklerin efendisinden gollum bizlere göz kırpmakta. çok eğlenceliydi yahu. gönderme falan değil, doğrudan çırpma. Bi kez daha cüneyt arkın'ı saygıyla andım. adam en azından "300'e bi milyon" oranından daha gerçekçiydi. terliyodu, göbekliydi falan. o kadar dövüşten sonra tek bi çiziği olurdu yahu.

salonun tek vücut olup birlikte gülmesi, 4-5 ayrı dilde yuh çekmesi ve "go boy" şeklinde ıslıklaması tamamen sıkıntıdan ve dehşete düşmüş olmaktan kaynaklanıyo.

aklımızda kalan nedir, üçyüs dörtyüs üçyüs dörtyüs temposuyla müzik yaptığımız eski ve güzel günler. önden ikinci sırada izlemenin verdiği boyun ağrısı ve gelecek filmler. bi de uzun uzun yapımcıya "bi arapla bi pers arasındaki 10 farkı bulunuz" testi yapma dürtüsü.

ay ama sonra jazz jazz... bi bira kadar. sonra hop! marisol'ün mandalinası varmış. bu kısım güzeldi tabii.

velhasıl, aylık sinema kartı olduğu için her filmi bedava izleyen biri olarak şımarmış durumdayım, gittim gördüm. gerekirse hollanda dilinde minimoy bile seyrederim, koymaz. maksat arsızlık. ama siz, bu parayla 3e kadar sayıp TV'de gösterilmesini bekleyebilirsiniz. di mi ama?


oto-dürtük mekanizması olsa,
ders çalışsam...
cık ama.. kriket maçı var.
kriket kroket değil, karıştırmayın oyunları.
kroket alis'in harikalar diyarı'nda kraliçenin kartlarla oynadığı.
tek bi kriket maçı eskiden 5 gün sürüyomuş.
7 saate kısaltmışlar.
şaka değil.


ve playlist der ki:

Nina Simone- I Ain't Got No (I Got Life)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

5 dk arayla bi daha bktm sayfana hop yeni yazı, kalbim temiz :p
ucundan döndüm ben bu filmin iyi kurtulmuşum :)

ycurl dedi ki...

Sanirim film uzerine Newsweek'te bir yazi okudum. Dedigine gore Hollywood Iran'a savas acmis bu filmde. Bahsettigin irkciliktan bahsediyordu ve tarihe dayanmaktan ote kurgu oldugunu yaziyordu.

narsis dedi ki...

Ates Gecitleri adinda bir kitap vardi, o da akademik degil; kurguyla karisik ama bilinen dogrulara bagli kalmaya calismis bir romandi.

Atina'nin yikimini geciktirmek ve insan kaybini azaltmak icin Ates Gecitleri'nde 300 Spartali hoplitin yaklasik 200.000 kisilik Pers ordusuna karsi intiharimsi savunmasi bu isin ozu aslinda. Gecitler cok dar oldugu icin bu kadar uzun sure dayanabilmis o 300 Spartali.

Bir de su demokrasi ve ozgurluk yalanini kullanmaktan usanmadi gunumuz. Suratlarina tukurmek istiyorum adamlar fasist bile denebilecek bir devletlerdi, yobaz olduklarini bile iddia edebilirdin; ama demokratik diyemezdin.

Ya bu kadar ciddiyetsiz bir filmin ustune ne konusuyorsam... Keske bu savasi degil de hayali bir destani anlattigini filan soyleseydi; Sin City ayarinda gider izlerdik. Boylesi dokunuyor, tepki gosterme ihtiyaci duyuyorum.

Adsız dedi ki...

Cizgi romanda o Spartalilar tamamen ciplak gezindikleri icin filmdeki hallerine sukretmemiz gerekebilir. Birileri bana da vucuda o sekilde makyaj yapmayi ogretmeli, ne harikalar yaratirim!
Bizim salondada Leonidas'in karisi haini bicaklayinca alkis-kiyamet koptu.

Aleksi dedi ki...

yalnız bi de şöyle bişi var ki, bütün ıspartalılar böyle ırkçı değiller. En azından ben bi tanesini tanıyom, kesinlikle baklava dilimleri yok. (gerçi olabilir de, emin değilim, ama yok gibi görünüyor)

deryik dedi ki...

gülin: hizmette sınır tanımamaya çalışıyorum, mil mersi :P

ycurl: filmi bi kanadalı bi de peruluyla izledim. "pers nedir" hiçbi fikri yoktu ikisinin... yani var tabii bi persia oh may gad.. ama o kadar. allahtan duruma el koyduk :)

narsis7ekho: haklısın, bölesi dokunuyor. bi gıdım pers kültürü görmedik. sparta'da atina demokrasisi uygulaması ayrı bi renkti. gladyatör'den kalma buğday tarlaları klişesi ayrı bi renk. hatta bence açılışta "aslan kral yavrusunu kutsuyor"a yapılan tepetaklak gönderme en bi renkti :)

mz: leonidas benim için hala dünyanın en güzel çikolatası demek. çıkışta yiyemedik yarına kaldı efenim :)

alx: pasifist o, ondan. vardı baklava dilimleri sonradan aldırdı, savaşmiycak nasıl olsa. ıspartalı gandi olucak. (el salladık burdan)

divadeiwob dedi ki...

yahu ilk "kroket ve kriket'i birbiriyle karıştırmayın" dediğin de ben tavuk kroket'i söylüyorsun sanmıştım. Neyse, metin ve şık'tan sonra artık üçüncü kelimemiz de var : )))

deryik dedi ki...

karanlık: aa doğru yahu. kroket :)

mnemosyne dedi ki...

alis harikalar diyarında kraliçe kriket de oynamıyo muydu?hani alisi de çağırıyo.yani aynı kriket diil mi?hani kirpiler top oluyodu ,kuğular da sopa...:) aklım karıştı bak şimdi.

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker