13 Mart 2007 Salı

portakallı pirzola

portakallı ördek gibi duran bu başlığı açiym size efendim... öğrenci işi cennet.
mısırlı bi arkadaşın özel ve kolay menüsü. türk-mısır işbirliğinde resmen bayram yaptık, buyrun tarif. bu günleri de gördüm ya ölsem de gam yemem yahu, tarif yayınlıyorum :) foodies burcuk duy sesimi :)

sayı- ölçü-ebat size kalmış. ayarlaması kolay, kaba bi tarif bu:

azıcık sirke
kuzu pirzola
4-5 soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 portakal (yemelik diil sıkmalıııkk)
azıcık zeytinyağı
tuz karabiber kekik
butterscotch sos. türkçesi neyse artık bilemiycem. olmadı toz şeker de iş görür. müş yani. abartmayın ama, tadımlık.

yapılışı:

pirzolayı sirkeye batırın, sonra yıkayın. aptalca geliyo; ama diil, sirke yağı çözüp eti yumuşatıyomuş; ama etin kurumasını istemiyomuşuz.
karabiber ve tuzlayın. az ama.
payreks denen kabın (şeytan icadı) tabanını çubuk kesilmiş (yarım daire de olur, sizi mi kırıcam, iri olsun maksat) soğanla kaplayın. sonra 2-3 diş sarımsağı irice doğrayın. bu soğan-sarımsak yatağına kuzu pirzolalarınızı dizin, biz 8 kalem koyduk sığdı.

sonra 2 portakalın suyunu etin üstüne dökün, ellerinizle marine edin efendim. türkçesi: mıncık mıncık batırın yani. tuz karabiber ve butterscotch da eklensin, mıncığa devam. et iyice emsin bunları ama soğan yatağını bozmayın sakın. o yatak sayesinde eti yanmaktan kurtarıcaz. sonra o azıcık zeytinyağını şöyle bi gezdirin. abartmayın.

sonra üstüne folyo kapatıp önceden kimbilir kaç dereceye ısıttığınız fırına koyun. biz sanırım 230 derecede 20 -25 dakika falan tuttuk. bilemiycem, kontrol edersiniz işte.

bunun yanında acilen bi pilav ve salata yapın. 20 dakika yeter zaten. salataya siyah zeytin ve çarliston biber koyun, özlemişim. bi de balzamik sirke.
20 dakika sonunda fırından çıkarın cevherinizi.. pilavla beraber servis ederken kaptaki soğanlı portakallı sosu pilava ekleyin, ete değil. salata da ayrı tabakta olsun...
... yumulun.


parmaklarını yemeyenin damak tadına şaşarım.

6 yorum:

enne dedi ki...

Sen de bir tarif verdin ya deryik:)

Aynen böyle deneyeceğim. Portakallı biftek de olur mu ki?

deryik dedi ki...

enne: hımm... olur sanki.. yani biftek fazla sulu bi et diil mi ama? yani amaç portakalla o et tadını kırmak... valla bu kadarına bile şükretmek lazım tarifin bence, ben yine de bi sorarım :)

Burcuk dedi ki...

eheh:))) onceden kim bilir kac dereceye isittigimiz:)) gunaydin Deryikcim, duyuyorum duyuyorummm:)

deryik dedi ki...

burcuk: yaşasın yaşasınn :)

Adsız dedi ki...

deryik ben yaptım oldu :) çok da leziz oldu. hatta komşuma bile ikram ettim, o da begendi. karşılıgında bana bir salata tarifi verdi. 2 bardak portakal suyunun içine brokoli ve kereviz atıp pişiriyorsun ve olaylar gelişiyor. deneyeyim öyle anlatırım. bloga da yazıyorum artık. hem yazıyorum hem okuyorum. (önceki postuna 7. comment olarak yazmıstım bir şeyler ama kuvvetle muhtemel ulaşmadı sana)

deryik dedi ki...

betty boop: aa çok sevindim :D yani tarifi denemene de, beğenilmesine de yazmana da... ve lakin adresi gizlice bana yollasan mesela. çaktırmadan okusam ben falan? :)

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker