13 Eylül 2006 Çarşamba

insanlıktan çıkmak ve bunu unutmamak

Radikal, 12 eylül yazı dizisine devam ediyor, ben de internetten takip ve link vermeye...keşke gazete elimde olsaydı. bu bloga kadar gelmişseniz bi açıp okuyun. uzun yazılar okunmak içindir zira.

psikoloji ilmi der ki, bir işkenceci işkence yapıyor olduğu gerçeğine katlanmak için kendini ikna eder. "ben yapmıyorum, yaptırıyolar, emir böyle" der mesela. "ben yapmasam başkası yapacak" der. mekanikleşir, duygulardan arınıp kendini bir makina gibi görür. iyi de... onlarca yıl... hiç mi durup düşünmez insan be psikoloji ilmi?!

Mecburen farelerin de içtiği sudan içiyorduk. Kaldığımız hücrenin tuvaleti lağımla dolmuştu. 'Size banyo yaptıracağız' diyerek, lağıma batırıp çıkarıyorlardı. Koğuşlarda kimilerine fare yedirildi. Mahkûmlara, koğuşlarda birbirine tecavüz etmeleri için işkence yapıldı.

8 yorum:

Kayhanoviç dedi ki...

şimdi sana bir seyler yazmak isterdim ama insan psikolojisinden bahsetmişsin su anki psikoloik ekom buna izin vermiyor cünkü dediklerinden hiç bişi anlamadım.moralim cok sinirlendi bir daha ki güneş tutulmasında gelip bu yazını tekrar okuyup. anlama kabiliyetimin ne kadar geliştiğine kanaat getirip sana öyle yazıcam:)

ii geceler

deryik dedi ki...

estğfurullah... dediğim şu: bu ülke bi ara insanlığından çıkmıştı ve biz bunu unutuyoruz. aslında ben bi şi demedim, linkteki yazı diyor. bir dahaki güneş tutulması biraz geç olur :)

deryik dedi ki...

ama çemberimde gül oya fazla merhametliydi bence. ne de olsa "ekranlar hazır değil" hala bazı şeylere. olsun gerçi, en azından bi dizi yapılabildi, bu da bi şi:)

Aleksi dedi ki...

ya bugün bu interneti kullanıyorsanız bunu 12 eylül e ve ardından gelen turgut özal'a borçlusunuz. Size mi kalmış 12 eylülü eleştirmek. Politikayı başkalarına bırakın. okulunuza dersinize bakın. adam olun adam.

(şeklinde apolitikleştirilmişiz farkında mısınız? )

(bkz. ironiden anlayan arkadaşlar istemek)

Suleyman Ve Ben dedi ki...

Merhaba deryik,

Ne haber?

About torture; in general, that's a tough one to comment on ...

Nasil Hollanda senin gunler?

Have you visited The van Gogh museum yet? It is spectacular ..

We want a picture of you wearing the famous clogs :)

Gorusuruz,

....and many thanks for all the comments :)

Suleyman.

vintage biscuit dedi ki...

okunmasi gerek !

Justin Biebery dedi ki...

Yaşadığı dünyadan bihaber olmayan, soran, sorgulayan, okuyan insanların olduğunu görmek çok umut verici, yaşam sevincini tazeleyici... İsyanına katılıyorum, sorularını paylaşıyorum. Sayımızın çoğalmasını ummaktan başka ne yapabileceğimizi ben de bilemiyorum çoğunlukla...
Umutla...

deryik dedi ki...

alx: aa di mi yaf.. ben şükürcüler tarikatını unutmuştum :P

süleyman: teşekkür ederim. hollanda güzel, güneşli ve sıcaktı, bugüne dek. Van Gogh müzesine daha gitmedim; ama yakında :)

vintage: yazılsın, yazılsın ki okuyalım.

fatma: yorumun için çok teşekkür ederim, dediğin gibi, umutla...

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker