4 Ekim 2009 Pazar

hermosa

mercedes sosa öldü.

mercedes sosa'yla biraz rötarlı, 4. sınıfta tanıştım, tek bi albümüyle. o nasıl bi ses! yemin ederim kudretli. insan tek kelime anlamadan, sadece arjantin değil tüm latin amerika için adeta bi dev olduğunu tahmin edebiliyo. türkiye'deki dengi sezen aksu diycem, o bile az bile kaldı; sezenin cunta zamanı yasak yemiş versiyonu.

sonra hollanda ve benim latin tayfam - mercedes sosa'yı biliyor olmanın takdiri. şu an facebookta en az 20 ayrı arkadaşım mercedes sosa'ya veda ediyo. kıta olarak eksildiler. bunu ispanyolca yaptıkları için ne dediklerini aktaramiycam; ama ispanyolca benim bilmediğim diller arasında en çok anladığımdır.

gecelerce, sabaha kadar, youtube üzerinden çevirilen videolarla birbirine bi "his" geçirmeye çalışan 5 kişi en çok mercedes sosa'yı anlayabilmişti. bu kişiler ben, bi perulu, bi endonezyalı, bi koreli ve bi hırvat olduğundan, "müziğin evrenselliği" diye bi şi varsa eğer, anlamadan (ve tamam, şaraptan) hermosa'ya hüngür hüngür ağlamamızdır. benim için bile yeri ayrıysa, o devrim şarkılarındaki incelikleri çeviricem diye ortadan ikiye çatlayan marisol için durum nedir bilmiyorum.

hollandadan ben galiba en çok sabah 5'e kadar süren bu "şarkı çevirisi" seanslarını özlüyorum. insan ordayken neleri özlediğini anlatmak istiyo yanındakilere. öyle wikipedia'dan ülke tarihi okumak yetmiyo. ne bileyim, "üzüm buğusu"nu çevirmiştim yahu. insan ingilizcedeki nefret kelimelerinin çokluğuna karşın türkçe ve ispanyolcadaki sevgi kelimelerinin çeşitliliğini fark ediyor çeviremezken. öyle tuhaf noktalar arayınca buluyosunuz, iyi de geliyo. gelmişti.

öyle şeyler işte. mercedes sosa iyi ki geldi, kaldı da gitti. bu dünyadan sosa geçti, bilmeyen kalmasın. kayıplardan sonra hesap defteri açmak ayıp, biliyorum; ama insan bencilce teğetliğine, anılarındaki ufacık yerine bile sevinebiliyor. kendisinin de dediği gibi, "şarkı söylediği için değil, düşündüğü için". düşüncelerinin bi kısmına bile en uzaklardan en azıcık teğetlik.

3 yorum:

Damlo dedi ki...

üzüldüm yahu, en çok da konser görüntülerini islerdim :(

mermaid dedi ki...

of deryik. gracias a la vida dün gün boyu içimden söylediğim bir şarkıydı.

pommeler dedi ki...

çok üzüldüm çok

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker