30 Mart 2008 Pazar

"adam mı öldü?"

Bodrum-pina yarımadası'na otel yapımı için denizi adeta kum havuzu gibi dolduran MNG holding yönetim kurulu başkanı mehmet nazif günal (aka. m.n.g), şikayetlere bu cevabı vermiş:



zira biliyosunuz, türkiye'de işler böyle bazal... adam öldürmedikçe, sorun yok. alacakaranlık kuşağı: kadın öldürseniz bile sorun yok. aslında, adam ölünce de yok bazen, mesela tersaneler. yani aklınızda olsun, böyle bakıyor iş yapanlar: adam mı öldü? yoo. e devam madem. kahve taştı ocak battı, olur öyle. mehmet nazif yatırımı bölgeye gelipduru, adam tanrı katından halka indi, daha ne isteriz gari.


pina yarımadası tezim sebebiyle, Torba sebebiyle hayatımda. Orda Halep Çamı ormanları var. Halp çamı sadece Akdeniz ikliminde yetişen, pek bi nadide, pek koruma altında, Türkiye'de az rastlanan bi çam türü. pina yarımadası da koruma altında bir bölge. geçen sene yarımada yandığında "otel gelicekmiş buralara" dediğinde insanlar, inanmıştım. tez hocam da bana "kaynak değil spekülasyon bu" diye itiraz etmişti, al buyur (kapak olsun hocam, öhöm). inanmıştım zira ben torba'da kare şeklinde yanan orman görmüş biriyim. böyle cetvelle çizilmiş gibi, "mangal yangını".


sonra mehmet nazif çıkıp tee abu dabi'den "biz dökmedik kamyon devrilmiş" deme cüretini bulur tabii. "ankaralarda istanbullarda hilton yapan MNG'nin prestijiyle oynamayın buraya dolar üzerinden mark üzerinden turist gelicek" der. hatta şantiye müdürü


Yaptığımız turistik tesis inşaatı için molozları bir yere dökmemiz lazımdı, nasıl olsa denize dolgu yapacağımız için hafriyatı denize döktük. İzin almayı bekleseydik zaman kaybederdik. Şimdi denizi doldurduk, verilecek cezayı bekliyoruz"


diyebilir. bunlar onun hakkı. yetişecek yeni sezona. o kadar emin ki bundan, 3 kuşak sonra bile değişmez bu kafa, geçmiş olsun. mesela o yarımadada hiçbir altyapı yok, zira yerleşime kapalı. bu tatil köyünün atıkları nolucak? "3-5 taş düşmüş nolcek ki" diyen zihniyet, yarın öbür gün "3-5 tuvalet boşaltmışız nolcek ki" de demez mi sizce?


MNG Holding'e telefon edip "çevre politikalarınıza dair kiminle görüşebilirim?" derseniz, işte o zaman eli ayağına dolaşır. anlamaz ki ne dediğinizi. başıma geldi, ordan biliyorum. bi yoklar sizi, ah gazeteci değil, tamam. adios amiga, muchos gracias senior. çat! bu kossskkkoccca holding'in malı o orman, o yarımada, o yeşil, o deniz. öyle. 500 kişiye iş verdiği için, onun oldu. parasıyla deel mi? adeta küçük mehmet parayı veriyo, düdüğü çalıyo. cezası da resmen "köpeğinin aylık yemek masrafı" kadar bi şi. ödüyo mehmet, döküyo nazif. 21 bin ytl. teknesinden sintine boşaltsaydı, 50 bin ytl ödiycekti. o derece komik.


bi tek mng midir peki? hayır. o da zaten "herkes yiyo ben mi bakıcam" diye düşündüğü için bunu yapıyo.


bu ülkenin kıyıları, denize kadar inen çam ormanlarıyla meşhur-du. lacivert denizin kıyısına köşesine yeşil gölgeler vurur-du. yeni kuşaksa "yangından sonra 3 yıl siyah kalan orman arazisi"ni bi bitki örtüsü sanıyo. Halep çamı, kızılağaç... Bir zamanlar Marmara denizinde cirit atan onlarca balık cinsinin nası dibine darı ektiysek, ağaçlar da aynı şekilde çırpınıyo. yakın. onlar da gidecek. her yangında ağaç değil, orman ekosistemi yanıyor. ilk kuşlar gidecek ve biz aval aval arkalarından bakıcaz. su dökeriz belki. ahaha, yok yok o suyu da doldurur m.n.g.


zira bu ülkede, çevre bakanlığı aslında turizm (ve yerine göre enerji) bakanlığı. danıştay da çevre bakanlığı. böyle bi rol değişikliği var. çevre bakanı en olmadık projelere onay ve destek verirken danıştay iptal ediyo. turizm bakanlığı mı neci? o da hmm... esnaf cini tapu kadastro memuru olabilir. hani dosya arası hediyeler kabul eden. gerçi tepkilerine bakarak aptal sarışın da seçebiliriz: "aa bilgimiz yok aa öyle mi olmuş aa-aa"...



halep çamları da "hani bana hani bana" demiş.

4 yorum:

dide dedi ki...

geçen bir konferansta volitan'ın tasarımcısı hakan gürsu' yla tanıştım. adam susuz yangın söndürücü yapmış. bunu bizzat çevre bakanlığına götürmüş ve aldığı yanıt "amaan çalışmaz bu.hem şimdi siz onu bunu boşverin de cumayı nerde kılmayı planlıyorsunuz?" olmuş. içler acısı.

Bad'lik Amiri dedi ki...

tabii canım doldursunlar denizi, adam mı öldürüyorlar sanki!!!

birileri gidip kaz dağlarını mahvetmeye kalksın, başka birileri nükleeer santral ihalelerine girip devleti nasıl söğüşlerim, cebimi nasıl doldururum ve aynı zamanda da ortalığın ağzına nasıl sıçarım diye düşünsün. adam mı öldürüyorlar sanki!!!

off bee.. bunların hepsiyle aynı odaya kapatılmak istiyorum. şiddetim geldi.

Jahrein dedi ki...

ben artık yoruldum bunlara kafa yormaktan. öyle yoruldum ki amaçlarına ulaştılar. resmen artık " ama biz napabiliriz ki? gelsinler sıçsınlar ağzımıza. aaaaaa " diye düşünüyorum.
çivisi çıklaı çok oldu bu dünyanın. darısı arkamızdan gelen nesillere...

deryik dedi ki...

dide: hazin.

tattoo everything: ahaha o odayı dışardan izlesek olur mu?

felagund: valla efendim sizin yaş 19muş. benim gelecek neslimsiniz. uyarırım :)

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker