27 Şubat 2007 Salı

Srebrenica

o 11 temmuz gecesindeki olaylara sebep olan bir ülkedeyim şimdi.
hollanda askerlerinin denetimleri altındaki, korudukları mülteci kampında kalan boşnakları sırplara teslim ettiği.

hollandalılar sırplardan korktu diye..
sırplar "bak NATO gelir haa" blöfünü gördü diye..
NATO'nun gelişi ancak blöf olabilir diye.
8,000 kişinin bi gecede öldürüldüğü.. bir tek gece.

hollanda hükümetinin ah vah vah istifa ettiği.

10 yıl sonra, geçen aylarda, "bosnada görev yapan yiğit askerler"ine onur şeref şan şöhret madalyası takabilen bir hollanda. utanmadan "çok acılar çektiniiiğğz" diyebilen.
sokakta "biz yapmadık sırp yaptı" rahatlığına ermiş bi hollanda.

BM kararı açıklanmış.
Benim olduğum şehirde açıklanmış.
benden aa resmen iki sokak ötede açıklanmış.

Srebrenica katliammış, diğerleri değil. duyurulur.
Akrepler Sırp hükümetine bağlı değilmiş. Sırplar nerden bilsinmiş. olurmuş öyle. uf olmuş, öpmüşler geçmiş. bi deklarasyon yayınlanacakmış, para cezası yokmuş sırbistan'a, engellemeyi denememiş evet; ama denese de olur muymuş, kimbilirmiş... ah sahi, sırbistan AB üyeliğine adaymış bu arada, bu mevzuuyu aradan çıkarmış iyi kiymiş.

hollanda'dayım.
hani herkesin ilk fırsatta amsterdamda bi coffeeshop üstü redlight'la özgürlüklere boğulma turizmi istediği,
bi bok sandığı,
ah BM canım insan hakları
ülke.
bu da yalan ülke.

hoşgeldiniz.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

bir de hocalı da katledilen Türkler var.iç sızısı mide bulanması...parçalanmış çocukların yüzleri...için bulansa da yaşların gölzerini boğsa da o resimlere sonuna kadar bakmalı;her birine tek tek.

Adsız dedi ki...

Doğumdan bize miras kalan ırklarımız ve milliyetlerimiz adına neden cinayetler işlenir,çözemedim ben bunu bir türlü..Hani okulda test sınavlarına girerken öğretmenler derdi ya:"Çözemediklerinizi boş bırakın." diye..Bugün benim doğum günüm Deryik..Ve kendime verebileceğim en güzel hediye de bu olacak sanırım..İnsanoğlunun yarattığı bu en büyük putperestlik yani milliyetçilik yüzünden işlenen cinayetlerin nedenini anlamıyor ve çözemiyorum..Ve hakettiği üzere artık bu soru(nu)yu boş bırakıyorum..

Tugc dedi ki...

Kosova'ya gelen BM peacemakerlari olaylari daha da kotuye goturen gruptu.
Insan Haklari savunucularina gore BM savunuluyor, nedeni ise su: Potansiyelleri varmis..
evet, bi b.k yapmamalari goz onune alinmiyor demek ki..

deryik dedi ki...

anonymous: mesele görüntüler değil ki... mesele türklerin de olması değil ki... mesele işte ne bileyim, cümle kuramamak bazen sanki.

deepnotum: bence soruları bırakmanız meslek icabı biraz zor... sanki. değil mi? cevap aradığınız soruyu onlar öyle sormuyor diyelim mi, başka sorular ikisi... yine de nice yaşlara :)

deryik dedi ki...

tuğçe: valla hollanda peacekeeper kısmıydı, gördük. güvenli bölgede 1 gecede 8 bin ölü.
daraldım.
Bu arada zamanın savunma bakanı mı ne bizim okula konuşma yapmaya geldi geçen aylarda... "ay bosna demeyin çok içleniyo yazık" dedi bi görevli. tüh tüh dedik. ben biraz boş bakmışım, "çok üstüne geldiler de" diye açıklama yaptı.

Adsız dedi ki...

mesele görüntüler çünkü o görüntüler gerçek
mesele Türklerin de olması çünkü onlar Türk oldukları için katledildiler aynı şekilde Bosnadakilerin müslüman oldukları için katledikleri gibi.
benim birçok yakınım o zulümden kaçtı bu topraklara.mükemmel hayatları olan insanlar bir anda hiç kaldılar ki canlarını kurtardıklarına sevinebildiler sadece.
mesele; İtalya Başbakanı Prof. Dr. Guiliano Amato, 13 Temmuz 2000 tarihinde İtalyan gazetesi La Stampa ile yaptığı söyleşide şunları söylüyordu:

“ Avrupa Birliği Anayasası, cesur bir projedir. Ancak politikada engelleri aşmak için, onları gizlemek gereklidir. Avrupa'da bir kimsenin rol yapması şarttır. Çok şey elde etmek için, ‘sanki' az bir şey istiyormuş gibi davranılmalıdır. Ellerinden egemenliklerini almak istediğimiz devletler, ‘sanki' egemen kalacaklarına inandırılmalıdır. Örneğin, Brüksel'deki Avrupa Komisyonu, bir hükümet gibi muamele görebilmek için, ‘sanki' sıradan teknik bir araçmış gibi davranmalıdır. Bu örnekler uzar gider, işin özü, asıl amacı gizleyerek ve aldatıp kandırarak sinsi sinsi yol almaktır…”
işte budur.Yılmaz Dikbaş'ın yazısından alıntıdır.sinsi sinsi yol almak,sadece kendi halkının varlığını kabul etmek.belki de hiçten fazla cümle kurulmuştur.

GunO dedi ki...

:=)Bu yazıyı okuyunca aklıma Kosova savaşında Rusyanın nisan 99 da Adriyatiğe yolladığı savaş gemileri geldi nedense:=)

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker