13 Kasım 2006 Pazartesi

lily rose, my darlin'

ay imdat. derhal baahhçeevaaan gelsiin.




hani çocuk sahibi olmak isteyen heveslilere "önce bi bitki büyütün.. sonra bi kuş/ balık bakın.. ondan sonra" gibi bi prosedür önerilir. bu hesapla benim değil anne, teyze / yenge/ hala falan bile olmam engellenmeli.

şimdiiii... yukarda gördüğünüz çiçeği sevmeyen kadın var mıdır bilmem, ben bayılırım. cinsi burda lily rose olarak geçiyo. her neyse. arkadaşlar sağolsun, doğumgünü hediyem.
ve lakin kendisini saksıda görmüşlüğüm yoktu, çiçekçiden alınır ve o bihaftalıkvazogüzelliği olur benim için.

oysa şimdi bi saksıda duruyo ve bana bakıyo.

yeni anneler gece vakti kalkıp nefesini dinler ya bebeklerinin.. ben habire yapraklarına dokunup "hımm" çekiyorum. tek bildiğim vazodaki halinde bile çiçekleri daha uzun dayanmıştı. bi yandan da goncaları açıyo. zavallımın yaprakları eğildi. hayır efendim, suluyorum tabii ki. hatta ben japon balığını fazla besleyerek çatlatan bi çocuktum, bu lily rose hanım çürümek üzere bile olabilir. şekerli su koydum demin. denek lily rose.

oda sıcaktır diye cam açılıyo, rüzgar olmasın diye perde çekiliyo.

"mevsimi değil" diye bi şi yok, burda 4 mevsim her çiçeği bulmak mümkün.

biri akıl versin nolur. 5. gün. imdat.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

onunla konusmayi denedin mi? (hmm dan baska) :)

deryik dedi ki...

denedim bittabi, dertleşiyoruz hatta. gerçi sesim bayaa endişeli çıkmış olabilir :) sürekli müzik var fonda. aa vivaldi 4 mevsim- bahar!! ben bunu çaliym yaf. tabii ki.

Adsız dedi ki...

annem de cicekleriyle konusur ya..ben desen saksi ciceklerini koparan bir insan :)

ycurl dedi ki...

o tarz ciceklere bakmak biraz zor. Sanirim donemlik olmasinin etkisi var. Arti onu saksisindan cikarip yeni bir toprakla karistirman gerekebilir. Cicekcilerden geldikten sonra o tur ciceklerin sonu sulasan da konussan da ne yazik ki kurumaktir. O yuzden dayanabilecegini dusundugun bir cicekle baslarsan daha iyi olur. Mesela menekse, sardunya.

elckish dedi ki...

çiçeğin gerçekten çok güzel.. çok çok güzel!
en öncemli şeyler sıcaklık, ışık ve su.
direk gözüne gözüne ışık almicak, ama aydınlık bi yerde olucak. fazla aydınlık yerlerde biçok bitkinin çiçeklenmesi hızlı biter.
sıcaklık 15-20 santigrat arası bişey olmalı.
soğanlar genellikle topraklarının nemli olmasını isterler ama "wet feet" diye pek şişin bi şekilde tabir edildiği üzre diplerinin vıcık vıcık olmasını istemezler. çünkü soğan çürür. bak bakalım saksının dibi delik mi. bi de üstten üstten değil de direk saksıya ver suyu.
bazı barbarlar çiçek uzun yaşasın diye erkek organlarını koparıyolar (hem de polen saçmıyomuş etrafa, peh). sana bırakıyorum.
bi de kuruyan,bozulan çiçekleri düzenli olarak temizlemek lazım ki yeni goncalar ferah ferah serpilebilsin..

deryik dedi ki...

tuğçe: nasıl yani?! :))

ycurl: işte ben menekşe aşamasını geçmiştim aslında, ama hediye bu. saksıyı değiştirmem şart... ama haklısın, dayanmiycak yavrucak.. oof of.

elckish: saksının altı delik, suyu da çok abartmadan köklerine veriyorum... sorun şu sanırım: ışık! hollanda'da güneş bikaç hafta önce bize veda etti, pusluyuz. seradaki gibi suni ışık sağlayamıyorum tabii ki. bi de oda çok sıcak olabilir. yok ben bi yerini koparmam lily rose'un :) kuruyanlar da temizlendi şimdi.. teşekkürler :))

Burcuk dedi ki...

denek lily rose:)))) cok alemsin Deryik guldurdun:)))

Adsız dedi ki...

:) hemen anlatayim;
bizim evde bir tane benim favorim kanapem var ve nedense o kanape ne kadar yerini degistirse de yaninda bir cicek olur..ben de televizyon izlerken filan bir elim yanda, yapraklarin uclarini ufak ufak koparirim..sonra da annem kizar :D
ama ciddi, annem "guzellerim benim" filan diye konusuyor ciceklerle ve galiba ise yariyor cunku bizim evde cicekler cok nadiren bozulurlar..

jasmingreentea dedi ki...

sulamayı hemen kes. fazla sulanınca böyle aniden eğiliverir bu tür çüçeklerin yaprakları. haftada bir bile yeterli bu tür bir çiçeğe çünkü sadece kökü nemli kalsın yeter. elckish'in bütün tavsiyeleri faydalı onlara uy. çok güzeller, bence toparlarsın, vazgeçme.

KUGUU dedi ki...

O senin sevdgini hissediyordur zaten. Bakmayi cok bilmem ama ciceklerin hissettigine de inanirim. Annemin yoklugunda kuruyup sopaya donen saksiyi balkona atmistim, annem aylar sonra donunce onu yesertti-nasil bilmiyorum ama 1-e-1 sahidim:)

Ozgur Gercek dedi ki...

oncelikle isik tabiki onemli, her cicek isigi sever nerdeyse. eger oda cok sicaksa problem, o cicegin bizdeki adi da "lilyum", cok guzel kokar acinca, ben severim :) sicakta cabuk acar ve max. 15 gun falan dayanir cicegi ama daha soguk yerde olursa 1 ay dayanma durumu var. suyu seven bir cicektir lilyum, hatta soyle anlatayim sana, cicekcimin ici su dolu bir kovaya toprakta saksisiyla lilyumu batirdigini ve kabarciklar bitince cikardigini ve bunun yeterli suyu aldigi anlamina geldigini biliyorum :) ustten doktugun zaman yeterli alamayip direk suyu dibe verdigi oluyor. ama madem illa bahcevan'a ihtiyacin var, o zaman ilaci surda " www.bahcevan.com"dan murat pilevneli'ye ulas, muratcim sana gereken dogru yaniti verecektir :) sevgiler

Adsız dedi ki...

Doğum kontrol hapı vermenizi tavsiye ederim.Çiçeğin toparlanmasına faydası çok oluyor.Ancak azıcık ömründen çalıyor.Siz yine de yarım hapı eritip öyle sulama yapın!

deryik dedi ki...

burcuk: :)) yok resmen hamster oldu lily rose :)

tuğçe: yok prosedürü tahmin etmiştim zaten, inanamadım sadece :) annen anne şefkatiyle işyi bakıyo demek ki...

jasmingreentea & princess: derin düşüncelere gark oldum sizin yorumları peş peşe okuyunca... hala düşünüyorum :))

kuğu: benim de annemin teyzesi öyle diriltiverir çiçeği, tek bi yaprağı suda köklendirir falan.. sihirli parmaklar..

anonim: en renkli öneri sizinki ve lakin acil durum planı olacak anca :)

vintage biscuit dedi ki...

dugunde bunlardan istiyorum elime ....
sonra havaya da firlatmiycam :)

evde kedi oldugundan cicek barindiramiyorum ....dumdum koklama isini abartiyor kafasini iclerine sokup kiriyor . veya kumunu disari cikariyor !!!

Adsız dedi ki...

hiç bir bilgisi olmayan kız. beşli bir gün peyzaj dersinde bir şeyler öğrenir diye düşünen kız. ve deryik sen işini bilirsin diyen kız.

Emir Bey dedi ki...

aman tanrım yaşıyor mu?

deryik dedi ki...

vintage: aa evet tam düğün çiçeği bu, üstelik mis kokuyo :) valla dumdum gibi bi kedi varken, çiçeğe pek gerek yok bence :P

lavender: valla lily rose kendi kendine işleri yoluna koydu gibi, ben tepkilerini (eğer varsa) izlemekteyim :)

emir bey: iç güveysinden hallice işte efendim, yaşıyo.. :P

Elsa dedi ki...

özledik ama biz seni deryik!
şu çiçeği görmekten bıktım öyle diyeyim:)

deryik dedi ki...

elsa: geldiimmm geldiim :))

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker