12 Kasım 2006 Pazar

bir dünya sanatçısı olarak Tarkan

valla varmış böyle bi şi arkadaşlar. hani şahsen, üç beş radyo çaldı diye nerden "uluslararası" ve nerden "sanatçı" ünvanı almıştır ki bu şarkıcı der idim. sustum. poptur, müziktir, bi yerde evrenseldir, herkes çıstak sever, bu bi gerçektir diyerek konuya giriş... yok hala sanatçı sayamıyorum maalesef; ama uluslararasıymış gerçekten diye gelişme... buyrun sonuç:


Hintlilerden "aa tarkan var mı sendeeee" nidaları..
japon bi çocuktan ani bi "şıkıdım şıkıdım deryik" lafı (japonlar bööle bi şi yapmaz arkadaşlar. dudağım uçukladı)...
taa perulardan bolivyalardan "neydi sizin o öpücük yollayan" sorusu..
yeni zelandadan "ben bi tek o Tarkan'ı biliyorum" lafı..
hatta abartmıyorum siz diyn mozambik ben diym zimbabve, "tarkan yeni albüm yapmıyo mu" sorusu...

e şimdi yani.. öhöm.

pazarlama var tabii işin içinde ama tarkan anasının karnından bööle bambaşka dahi pazarlamacılarla doğmadı. nedir sırrı diye düşünmekteyim. sözleri de anlamıyolar. hadi "yakalarsam muck muck" anlaşılabilir ama diğer şarkıları da biliyolar. ses desen, diil ne biliym.. çözemedim. fizik desen.. bi çoğu görmemiş, görenler memnun gerçi.

özellikle dişi nüfus arasında popülerliği bayaa fazla.
korkmayın ama, "boyu kısa onun" diye baltaladım hemen. türk usulü.

Tek bi açıklamam var: müziği hareketli. biz ki zeki müren, müzeyyen senar, sezen aksu seven bi milletin evlatlarıyız. bizde müzikten ziyade sözler önemli sanki (müzik kötü anlamına gelmiyo bu). hani uluslararası çıstaklıkta popçu çıkaramayabiliriz tabii. kapı gıcırtısına kol açtığımız müzikler fazlasıyla (siz türkler nasıl diyo) lokal, yerel, ya da neyse işte.

Dünyanın bi ucundan biri Tarkan'ı sorunca sevinme hissiyatını acaba amerikalılar britney spears'la falan yaşıyo mudur diye düşünmeden edemiyo insan; ama latin amerikaya doğru "ben mercedes sosa gördüm. babamın mercedes sosa'sı var" bile deseniz, 10 puan. biz elele vericiiz bu amerikan popu salgınını yeniciiz...

punto.

dipnot: sözler çevrildiği zaman müzeyyen senarcı olan bi grup var. bi grup bülent ortaçgil takılıyo. biri ısrarla ceza'nın sözlerini istedi, yuh artık dedim. işgal ediyorum evet, farkında diiller...

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende Dünya Starı olacağım az kaldı :P

jelatin dedi ki...

Bunun ısrarla Tarkan'ın doğallığından kaynaklandığını düşünüyorum ben. Yani en basitinden Tarkan'ın dansını ele alalım. Komik değil mi? Diskoda (haha, disko kelimesini kullanmayalı 15 yıl olmuştu) Tarkan figürleriyle dans eden bir genç gördüğümüzü düşünelim, "Ay ne seksi çocuk." der miyiz? Yoksa kıkır kıkır, "Ay şuna bak, ne yapıyor yahu bu?" mu deriz? Bence ikincisi.

Ama Tarkan öyle bir adam olmuş ki artık; dansı, jestleri, mimikleri ve konuşmasıyla tamamen TARKAN artık. Hiçbir abartı, rahatsız edici yanı yok. En doğal haliyle dans ediyor, gülüyor. Adam bunu hep yapıyor efendim! Bir başka.

Parizyen Ay Lambasi dedi ki...

bunlar diskoda barda nerelisin diye sorduklarinda gidip dj'den tarkan calmasini falan da istiyolar.

yakalarsam muck muck diye sikidiyor tarkan paris'in en vip gece klubunde. Ezop sasirsin mi, ah yine mi desin bilemez. gecenin bir bolumu tarkan'la devam etmek zorundadir. "hadi bi oryantal yap, bak tarkan da caldik senin icin" dercesine bakmaktadir cevrede turk oldugunu bilen insanlar.

Ezop cantasini alir, tuvalete burnunu pudralamaya gider. tarkan susar, hayat devam etmektedir.

Emir Bey dedi ki...

Tarkan, kendimi bildim bileli sevdiğim bir şarkıcıdır, tabi bizim çocukluğumuzda herkes Tarkan severdi, lakin biz büyüdükçe bir çok insan sevmemeye başladı pek bir nedeni yokken, ben hâlâ çok sever ve dinlerim, her albümü çok çok kaliteli ve sıradışı, ya da yenilikçi şarkılar barındırıyor, bana kalırsa sesi çok da güzel, bir sanat müziği okur ki hey hey! sözleri de güzel bence :) siz de seviniz efendim :) Tarkan can dır. :)

en sevdiğim Tarkan şarkısı :

Takılmışım gözlerine
Ben mecburum sözlerine
Bunlara inanmak zor
Bir anda..
Kimde varsa alacak
Rüzgar çıktı ne kalacak
Bütün bunlar delilikse
Ben deliyim
Uçmasam da göklere
Bir kuş olsam pencerede
Perdeyi kapatsan da
Ben seninle
Bir ses buldum isminde
Bir renk buldum yüzünde
Bu bir zaman denizi
Biz nereye

deryik dedi ki...

xprodoksit: bekliyoruz efendim heyecanla..

jelatin: valla dans konusunda katılıyorum; ama hiç görmeden sevenler de var. sosyolojik vaka olarak tarkmak.

fakeplasticgirl: hislerime tercüman oldun :) valla işte ben de daha ziyade "yoruldum oturiym bi" diyorum.

emirbey: kış güneşini severim ben. bi de bööle "tarkan şarkıları ilk dinlendiğinde sevilmez, sonradan sevilir" iddiası vardır (bkz. kuzu kuzu, dudu dudu vs vs), katılmaktayım. kış güneşi ama hala.

vintage biscuit dedi ki...

Ben Tarkan in kendisini hic gelistirmedigi kanisindayim ....
cunku kilo aliyor onunde ki o gobekle yari oryantal figurler yapmasi komigime gidiyor !!!
klipleri yillardir ayni , artik gomleginin yakasini acip kizlarin onun pacasindan cekistirmesini gormek istemiyorum !Mahsun bile uzakdoguda mis gibi klipler cekiyor .O bile yani !!
tipinde sacinda bi degisiklik yapsin istiyorum , Sting bile bu yasda adam hala kendisini yeniliyor cunku o bir Star !!

kuzu kuzu
dudu dudu
seklinde tekerleme sarkilarla paralari kirip , meslegine sifir yatirim yaparak o paralari amerikada yiyor bence !!!
para bitince tekrar gelip bi kaset yapiyor ...
bide Ingilizce album var tabiii
sozleri :
''OHH BAABYY ŞIKIDIM ŞIKIDIM
OHH BEYYBİ ŞIKIDIM ŞIKIDIMMM

EVET EVET şıkıdımın 10 sene sonra ıngılıze versyonu * O kadar komıktı kı zaten hıc satmadı !!10 SENELIK Şarkıyı sen tekrar ısıtıp ıngılızce album adı altında kımseye satamaz ** satamamdı da zaten

çıkıcak olan yeni kasetini heyecanla bekliyorum --tum medya da bunu bekliyor !

efenim benim tarkandan isteklerim bunlar :))))

Adsız dedi ki...

Sevmem Tarkanı.Sevemedim bi türlü.Ama bu adam sansasyonsuz olaysızda gayet başarılıysa,gündemdeyse bi iş var harbiden(:

Adsız dedi ki...

7 yaşındaydım. herkes tilt oluyordu tarkan'a. çizgili pantalonuna da sinir oluyorlardı. küpesine de. ben de onlara dönüp dönüp kıl oldum ağğbi diyordum. ilk keşfim. gururluyum!

deryik dedi ki...

vintage: işte adamın elinde olan bi cevher varsa da bi şekilde bozulmasın, tek mesele o.. hani depodan harcama durumu bi süre sonra...

ve nolur ingilizce söylemesin.

rugan: valla vardır heralde bi şisi. ben temkinliyim. eski halini seviyodum ben. nazan-free halini.

jelatin: ay 7 yaşındaydım diyosun, ağlayarak anti-aging ürünlerine saldırmak istiyorum :)))

Adsız dedi ki...

Tarkan gercekten cok taniniyor..Benim bi arkadasim var, Dudu nun sozlerini benden daha cok biliyor..Boyle biz turkler susuyoruz o soyluyo filan.. :)
Britney Spears deme ya..benim gecen seneki oda arkadasim Britney Spears hayraniydi.."Hayir yapamazsin, bi insan 12 yasin uzerindeyse Britney Spears dinleyemez" filan demistim..Soylememe gerek var mi bilmem, evet, Amerikali'ydi :)

Adsız dedi ki...

aa bana jelatin muamlesi yaptın ::D eheuhhe!!

deryik dedi ki...

tuğçe: :)) gerçekten varlar yani.. hımm...

lavender: ahaha... yazarken "deryik jelatin yazdın o lavender olucak düzelt" dedim kendi kendime valla ama fonksiyonlar durmuş valla sabahın 3ünde :)) şimdi de uzun uzun senin yoruma baktım "bu kız nerden biliyo acaba jelatin yazıp düzelttiğimi" diye :))uykusuz bi sürünme halindeyim, pardon :P

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker