7 Ekim 2006 Cumartesi

TBC

ti bi si. Pazartesi günü akciğer filmi çektiricez okulca, veremlilere oturma izni vermiyolar malum. Hepatit B'liye veriyolar ama. ya da AIDS. onlar mühim değil, mesele verem. mühim hastalık. dünya üzerinde neredeyse hiç kalmamış olması bi şi ifade etmiyo tabii... Nihayetinde biz de üniversiteye girişte, yurt başvurusunda falan akciğer filmi teslim eden bi milletin evladıyız, nolucak elimize yapışmaz, çektiririz icabında.
ama şu komik: mesela AB ülkeleri muaf. mikropgeçirmez onlar. sonra amerika, kanada, japonya da muaf. onlarınki döviz kuruna endeksli bi bağışıklık. böyle bi ayrımcılık, bi kıyakçılık... akciğer filmine kadar.
valla biz hindistan, peru, türkiye, tanzanya olarak hazırız pazartesiye, topluca gidicez. psikolojik galiba, herkes şu iki-üç gündür öksürüyo, ben yeni toparlıyorum. bakalım...
bahtsız bedevilik diye bi kurum var ya, onur üyesiyim. "başıboktançıkmazgiller"den olduğum için beni layık gördüler, sağolsunlar.

8 yorum:

Emir Bey dedi ki...

paşa / diplomat / büyük elçi / padişah olur olmaz en kısa zamanda bu soruna el atacağım deryik hanım, vatandaşlarımızın saadeti bizim için hat safhada önemlidir! :)

Burak dedi ki...

hani bir film vardı, Kemal Sunal Almanya'da birilerinin arabasını yıkıyordu. Arabanın içinden 'schnell!, 'arbeit!' diye bağırıyorlardı. Filmin sonunda Kemal Sunal olayı değiştiriyor, bu sefer o, arabanın içinde elleriyle şıkıdım yapıyordu, almanlar da cam siliyordu. Belki birgün gerçek olur...

Adsız dedi ki...

Boyle seylerin varolmasi kotu ama goruyor olmak guzel - igrance is bliss miydi oyle bir bliss'i guzellikten saymazsak. Bu durumlarda iste ulkem hakkinda atip tutarken Avrupa ulkelerini yere goge sigdiramayanlar boyle gavur ellere gondermek istiyorum. Sonra inada biniyor is; boyleleri yuzunden birseyleri elestiremiyor insan adam gibi.

Deniz dedi ki...

Sahsi algilamayin Deryik'cim, Ab ulkeleri, o diger tbc testi yaptirmayanlarin ulkeleri biz ulkemizde tbc yi kontrol altina aldik/ temizledik diye kesin birsey soyleyebiliyorlar Hollandalilara, onun icin teste tabi degiller. Turkiye'dekiler boyle birsey idda edemedigi icin sana da once alti ayda bir uc kere, sonra da bir kere daha bir yil sonra bu testi yaptirmak dusuyor.

Buyutecek hic bisi yok, tbc li cikarsan da ne sinirdisi ediliyorsun, ne de oturum iznini vermiyorlar, guzelce tedavi ediyorlar seni. Cok da kibar insanlar bizim buradakiler, onlar da tatsiz bir uygulama oldugunun farkinda cunku.

Inan bana aksini sen istemezdin, bu kadar fazla yabancinin, bu kadar fazla korkunc ulkeye seyahat etmeye merakli olan insanlarin oldugu bir ulkede bu cok faydali bir uygulama.

deryik dedi ki...

emir bey: veremle savaş derneği konuya el attı sanırım. 1950den kalma afişlerle :)

burak: bence kimse arabada oturmasın, kimse diğerinin camını silmesin.

tavşan: bu prosedür için yapılan bi şi, esas sorun böyle şeylerden çok günlük yaşamdaki detaylar. burda, en azından den haag'da, afrikalılar ikinci sınıf insan muamelesi görünce şaşırmıyo. ama biz de türkiyede herkese en bi eşit davranmıyoruz. aynı sorunun farklı yüzleri işte.

deniz: TBC değil mesele de... veremin dert edilmesini de abuk buluyorum. yani tropik bölgelerden gelmiyorum ki. daha bir sürü hastalık var bulaşıcı olan. ya da muaf tutulan ülkelerde de var olan.
ama haklısın, ülkemizin o 50lerden kalma veremle savaşından bi iş çıkmamış anlaşılan. ben üniv için film çektirirken "verem kalmadı ülkede ama işte prosedür gereği" demişti hemşire. kağıt-imza kısmı yürümüyodur belki.

jackietreehorn dedi ki...

Verem maalesef yazdiginiz gibi "dunya uzerine hic kalmamis" bir hastalik degil. Bugün dünyada en çok ölüme yol açan,yılda 8,4 milyon insanin yakalandigi,2 milyonunun da öldüğü bir illet. Dunya nufusunun üçte birinin verem bakterisini tasidigi ve her saniye baska birine bulastigi biliniyor.

Turkiye'den gelip hastalığın izini taşımadığı halde bakteriyi taşıyan birkaç insan tanıyorum, adamların bu konuda zorunlu kontrol istemeleri normal yani. Avrupa'da Türkiye dışında Romanya, Arnavutluk ve Bulgaristan vatandaşları da kontrole gitmek zorunda, bu ülkeler de veremi temizlediklerine dair garanti verememişler.

Adsız dedi ki...

Ben burada kayit olurken sen asini olmamisin dedi internetten sistem, allah allah ne asisi diye saglik merkezine gittim, simdi hatirlamiyorum ama boyle karma asilar icindekilerden biriydi, dedim ben kucukken oldum o asiyi ilkokulda, hemsire peki kanitlayabilir misin, dokumanin var mi? Valla yillar oldu dedim sanmiyorum... O zaman asi yapicaz seni gene dedi, bende peki iki kere ayni asiyi olursam bisey olur mu dedim, hemsire bana "bilmem" dedi...

Not: bisey olmadi ama sansa yasiyoruz tezimi guclendirdi bu olay

Aleksi dedi ki...

al sana haber
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201174

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker