15 Mayıs 2006 Pazartesi

Solaklık

Bir solak olarak yaşamanın çok ilginç sürprizleri oluyor. Zamanında "en azından yaptım prodüksiyon"un çıkarttığı "sol elim" adlı dergi bir sürü ilginç örnek vermişti; ama kişisel keşiflerin hazzı başka. Klasik örnekler olan kolçaklı sandalye, cetvel veya makas zaten beklenen şeyler- onlardan bahsetmiyorum. Sol elle akbil basmaktan, elinizdeki kahve kupasının içine çizilmiş figürü bir türlü görememekten, Nokia'nın "işte size oyun konsolu" diye gururla sunduğu telefondaki bütün tuşların sağda toplandığını görüp mesaj dahi yazamamaktan bahsediyorum. Ama "sağlaklar için üretilen kalem" son mertebedir bence.

Ders çalışırken elimdeki kaleme uzun uzun bakıp (bkz üstteki resim) tersliği fark ettim - Gaudi'nin imzası ters. Çözüm nedir? sağlakmış gibi yapmak ve (bkz alttaki resim) ürünün "hediyelik eşya" olarak satılmasının bi anlam kazanması.

gereksiz bilgi notu: Gelişmiş toplumlarda solaklar %10 civarında iken, mesela Aborjinler'de solaklık %50, çünkü eşyalar bu kadar özelleşmediğinden solaklık çekinik gen haline gelmemiş, herkes her aleti kullanabiliyor. Yunan mitolojisinden Museviliğe, İslam'dan Konfüçyus felsefesine dek bütün dini öğretiler solaklığı "kötü" ya da "uğursuz, şeytani" sayıyor. Cadı avı döneminde (şeytan solak resmedildiğinden) sol tarafında beni olduğu için yakılan kadınlar olmuş. Japonya'da, (atmiym ama sanırım) 30-40 yıl öncesine kadar sırf solak olduğu için bir kadını boşamak yasalmış.
Bütün bunların ışığında kendime "tek derdin kalem ossun" diyorum madem.

40 yorum:

Adsız dedi ki...

Aklıma geldikçe beni gülümseten,kendimi iyi hissettiren bi laf var:"Benim bir kalbim var ve hala 'sol'da atıyor." :)
Ömrümün Aborjin kabilesi,hem de tamamı gönüllü mahkum 'sol'aklığa :)

Adsız dedi ki...

bir solak olarak tesadüfen bulduğum bu yazıyı gülümseyerek okudum. solak olmak gerçekten çok zor diyebiliriz ama ne olursa olsun seçme şansı verilseydi yine solak olmak isterdim bu dünyada :)

Adsız dedi ki...

bende solak bir insanım ama o kadar çok baskı uygulandıkı çocukken buna ilokul ögretmenimde dahil şimdi iki elimide bir çok işte kullanbiliyorum .

Adsız dedi ki...

bende solak bırıyım vede cok da memnunum en azından nadır bulunuyoruz toplumda ender ınsanlarız bız mutlu olun:)

Adsız dedi ki...

bende solağım ama şu anda sağ elimi kullanmayı daha çok isterdim çünkü küçüklükten beri bi baskı var ve bu beni çok sıktı

Adsız dedi ki...

Ben solağım, eşim de solak,henüz çocuğumuz yok ama muhtemelen o da solak olacak.Biz fazla zorluk çekmesek de ben bir bayan olarak bazı mutfak aletlerini kullanmakta zorlanıyorum.Ama yine de bundan çok memnunum.Üniversitedeyken sınıftaki tek solaktım.Bu da yeterince özel hissetmeme yeter bence...

Adsız dedi ki...

ben de solağım ve kimse baskı uygulamadı. ve çok da memnunum çünkü bu toplum içinde bi ayrıcalık bence.

Adsız dedi ki...

bende solağım ve baskı gördün birinci sınıf öğretmenimden o yüzden bende sağ elimi kullanbiliyorum makas tutmak işkence elim acıyor solla yaparken....iki elimide kulanabiliyor olmak iyi solaklığım baskın ayrıcalıklı olmak güzel şey..bide kova burcuyum çok ayrıcalıklıyım çokkk...ama işsizim ne şans ayrıcalık yetmiyor galiba :))

Adsız dedi ki...

evet ben de solağım ve gerçekten her gören şaşkınlık içinde 'aaa sen solak mısın?'diyor sanki uzaylıymışız gibi...ama her seferinde gülüyorum...bence de ayrıcalıklıyız...annem ve babam sağlak olduğu için sanırım daha da ayrıcalıklıyımm...

Adsız dedi ki...

bende solağım.
solaklıkla çektiğim tek sıkıntı küçükken yemek yemekti çünkü annem sol el ile yemek yememe izin vermiyodu.sonunda sağ el ile yemek yemeği başardım ,bu sıkıntıdan kurtuldum

Adsız dedi ki...

ben de solağım. ama hiçbir baskı görmedim ve solaklığımı seviyorum. solak olunca ister istemez sağı da kullanıyorsun. iki elinde sağlaklara göre daha çok gelişmiş oluyor. güzel birşey bu.

Adsız dedi ki...

bende solağım sadece yemeği sağ el ile yemek konusunda baskı gördüm hala annem yakaladıkca kızar ama iş inada bindi artık ve ben solla yemektende mutluyum lütfen rahat bırakın özellikle solak çocuklarııı

Adsız dedi ki...

eveett ben de solağım arkadaşlar ve çokk mutluyum.küçükken ben de çok baskı gördüm sağı kullanmam için ama baktılar olmuyo sonunda vazgeçtiler:) aa sen solak mısn laflarına da alıştım.artık etrafımı gözlemleyip,"aa sen de mi solaksın" diyorum:):) solaklık bi ayrıcalıkk tadını çıkaralımm:):)

Adsız dedi ki...

ben solak değilim ama sonradan solak olabilirmiyim?lütfen cevaplayın zaten bilgisayar faresini yazıyı ve futbolu sol ile yapıyorum artık alışıyorum solak olmaya

Adsız dedi ki...

ewt bnde sizdenimm.ama mutluyum bizim dogustan bi ayrıcalıgımz warr küçükken babam elimi baglamıştı sagla yemem için sofradan kaldırırlardı neymiş günahmışş sacmaaa bnm anlamadgm tek bişey war solaklık genden gelen biseymş ama bnm sülalemde 1 tek solak bile yokk bn hariçç nasıl oluyo anlamadımm:(

Adsız dedi ki...

solaklık paraylamı?

Adsız dedi ki...

ben değilim ama olmayı çok istiyorum
sonradan olabilirmiyim acaba
böyle bişey mümkünmü bilen varmı ?

deryik dedi ki...

solaklık ya da sağaklığa zorlama halinde, beynin konuşma merkezi de etkilendiğinden kekemelik yapabiliyormuş, özellikle erken yaşlarda.

solak olmayı istemenize gerek yok, çünkü kimse %100 sağak değildir zaten. ayağınız, gözünüz, kulağınız solak olabilir. bunun için solaklık testi yapılıyor doktorlar tarafından, özellikle sporcular için. bu testi alabilirsiniz. reflekslerinize bakılıyor, örneğin bi taşı atarken hangi elinizle hedefi daha iyi vuruyosunuz, hangi ayağınızla daha iyi tekme atıyosunuz filan. bir bakmışsınız ayağınız solak. olabilir.

"beynimin iki tarafını da kullanıcam ondan istiyorum solak olmayı" diyorsanız, merak etmeyin kullanıyorsunuz zaten önemli yerlerini, tamamen kullanım dışı değil haliyle. bu saatten sonra zihin açmaz yani, sadece kendinize zorluk olur.

yok sporcuysanız, tamamen antremanla ilgili bi durum. rafael nadal sağak ama tenisi bir solak gibi oynuyo; ama baştan öyle başlamış zaten.

deryik dedi ki...

emsalsiz kız: solaklık renkli göz, açık renk saç vs gibi çekinik bir gendir, yani ortaya çıkmayabilir ama genlerinizde taşırsınız. hem anne hem baba tarafınızda solaklık geni çekinik bi şekilde varsa ve bi şekilde bu ikisi birleşip sizde ortaya çıkmışsa, akrabalarınızda görünür bi solak olmadığı halde siz solak olabilirsiniz. bende de durum bu mesela.

Adsız dedi ki...

sol el le yemek yenmezmiş bana hala bunu söliolar ama nafile ben sıfırları tersten yapıodum ilkokulda flütü sağlak ların ki gibi deil dier parmaklarımla çalııodum. öyle öyle sağ tarafı geliştirdim.. bi müzik aletini hep soldan çalarım beceremesemde.. şimdi iki tarafıda kullanıom vre çok faydası var bnce solak olmak çok gzl bişi .

Adsız dedi ki...

bende solagım...oh be en sonunda kendım gıbı ınsanların oldugu yerdeyım...hayatta 3 seyde sag kullanıyorum...yemek yemek mesaj cekmek gıtar calmak....gerısı sol klavyeyıde sol kullanıyorum...sol olmak muhtsem...ama cokta zorlukları var...

Adsız dedi ki...

ben solak olarak kendimi bazen bazı insanlardan farklı görüyorum çünkü nadir görülen o şey bende çok memnunum hiç bi sıkıntı yaratmıyor bana tüm solaklara selamolsun

Adsız dedi ki...

bende solağım ve bende özellikle ilkokul öretmenimden baskı gördüm sağ veya sol önemli değilki hem bu kendinizi daha özel hissettirio

Adsız dedi ki...

ı love you solaklık xD

Adsız dedi ki...

ben de solağım xD yrn dünya solaklar günü tüm solak kardeşlerimn dünya solaklar gnü kutlu olsunxD solak olmak bir ayrıcalktr;);)

Adsız dedi ki...

deepnotum beni gerçekten gülümsetti, "Benim bir kalbim var ve hala 'sol'da atıyor." güzel...
ben de bir solağım ve rastgele buldum bu siteyi, iki elimi de kullanabiliyorum aslında biraz :D bazen düşünüyorum da gerçekten ayrıcalık, şanslıyım belki de...
voleybol oynuyorum ve iyi olduğumu düşünüyorum, solaklar zeki ve güçlü olurlar diyor herkes ve bende buna inanıyorum.
Biz solaklar şanslıyız ve ayrıcalıklıyız... =)

SoLaK_CaDı dedi ki...

Bende solağım ve solaklıktan mutluyum. Ailemdeki tek solak benim. Solaklar zeki olur derler, bence bu doğru, salaklar gerzekalı anlamında değil ama bence solaklar daha zeki. Bunu kendimden anlıyorum. Sınıftaki tek solağım ve tek çalışkanım. Hem benim herşeyim sol elimle. Yemek yemek, yazı yazmak, gitar çalmak vb. HEM BİZİ DIŞLAYANLAR BENCE BİZ EŞSİZ OLDUĞUMUZ İÇİN KISKANIYO.

ayyüce dedi ki...

ben sağlagım ayrıca cok mutluyum bu dünyaya 100 kerede gelsem yine sağlak olurdum. benm tanıdıgım biçok solak var ve çoguda saglak olmak istio. sağlak olmak süper bişi ;))

Adsız dedi ki...

bende solağım bide kızıl saçlıyım eşim iyiki orta çağda değiliz diye takılır hep bana.senin gibileri orta çağda cadı diye yakıyorlarmış der.bence farklı akıllı ve nadir oldukları için kıskançlıktan yakıyorlardır .

Adsız dedi ki...

bende solağım ve çokta mutluyum :)

tusem yagmur dedi ki...

arkadaşlar bende solagım ve solak hiç tanıdıgım yok. ama solaklar gerçektende daha zeki oluyorlar kendimden biliyorum :) 4 buçuk yaşımda okuma yazmayı sökmüşüm. solak olmak iyi bişey mi bilmiyorum herkesten ayrıcalıklısın. ama bu dünya saglaklar için kurulmuş gibi buda hayatımı çok zorlaştırıyor.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar amerikalı bi bilim adamının makalsini okudum ve makalesinde solaklar için şöyle yazıyordu :: solalar ana rahmine iki bebek düşüyor ve solak her zaman daha baskın oluyor ve saglak bebek yok olup anne kanına karışıp gidiyormuş. böylece bi bebek görünüyormuş ve eger sizde doguştan solaksanız böyle oluyormuş. dogru mu acaba arştrıp banada söyler misiniz?

büşra dedi ki...

büşra ...
bende solağım insanların ilk tepkısı aaaaa sen solakmıydın ewt solagım varmı lannn:)) bazen zor oluyor ewt ama benn bolede mutluyum)::)

Adsız dedi ki...

bende bir solağım ne okulda ne evde hiç baskı yoktu üzerimde hep sinir olmuşumdur aa sen sol elle nasıl yazıyorsun diyenlere ucubeymişim gibi.. makası yazıyı tenisi poşet taşımayı bile sol elle yaparım kendimi hep özel hissetmişimdir azınlıkta olduğum için sağ tarafım felçli gibi futbolda da solağım

Adsız dedi ki...

vay anasını herkes solak ben solak değilim ama ikisini de kullanmak isterim çünkü sol ayakla topa vurunca kaleci şaşırıyo ama sağ ayakla atınca kaleci tutuyo sağ ayakla abanıyom sol ile abanamıyorum yardım ikisinide kullanmak istiyorum

Adsız dedi ki...

ben küçükken sağla işler yapyordum ama gözümü solla kırpmam sağ ile kırpamam çok dikkat çekti. ayrıca ayağım da soldu ama sağla yazı yazıyordum. ve yaklaşık 1 yılda tam solla yazdım aklınıza gelebilecek herşeyi solla yaptım. ve şuan vücudumun sol tarafı sağ tarafından daha ii kalemi sağ elime alınca çizgiler düz oluyor ama harflerin yönleri ve benzeri sorunlar oluyor .

Adsız dedi ki...

bende solağım (: ailede tek ben solak olduğum için sağ ile yazmaya çok zorlandım ama asla vazgeçmedim sol elimden her nekadar böyle uyarsalarda hala solağım (:

Adsız dedi ki...

ben sağ elimle yazıyorum ama sağ ayakla topa vuramam sol ayakla vurrum bu ne demek oluyor bilmiyorum sağlak mıyım solak mıyım

deryik dedi ki...

Ayağınız solak demek oluyor. Aslında kimse %100 solak veya sağlak değil. sporculara çeşitli hareketler üzerinden sol-sağ yönelim testi yapıyorlar bunu anlamak için. Örneğin yazı yazarken sağlak olan bir sporcu kürek çekerken, basket atarken veya futbol oynarken solak olabilir.

Adsız dedi ki...

solak olmak candır can:) olaya iktisadi bakmak lazım toplumun yüzde 90 nı solak olsaydı araç gereçler solaklara göre üretilmiş olurdu. şuan ki durumun tersi.

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker