14 Ocak 2009 Çarşamba

iyi haber

dedim, iyi haberim var diye.

iyi haberim şu: engellerikaldır!

haber kendi kendisini tanıtacak olursa:

Engellilerin kullanımına yönelik özel olarak tasarlanan site, içeriği sayesinde kendilerine dair gündemi ve fırsatları takip edebilmelerini sağlarken; çeşitli zorluklar yahut imkansızlıklar nedeniyle gerçekleştiremedikleri hayallerini de; “maça gitmek, denize girmek, yurtdışına çıkmak, müzik festivaline gitmek” gibi; başkalarıyla paylaşma fırsatı veriyor.

bunu akıl eden insansa bir öğrenci.
yani "yetkililere seslenen blogır" olmak istemiyorum ama, şekil 1-A bakınız, gençlerden fikir çıkıyo. beceriyolar da. kuantum fiziği de gerektirmiyo, basit, kullanışlı, faydalı bi şi. Biraz düşünmek, biraz iyi niyet, biraz emek yetiyo. AB fonu desteğini de almış. daha nedir. fikir var, para var... geriye destek, geliştirmek kalıyo. bu proje büyüyecek, gelişecek, hayata geçecek. türkiye'de bir ilk olacak. sivil topluma katkı olacak. engellilerin ortak platformu olucak. dernekler de birleşecek burda belki. mecliste bile hiç engelli yok. doğru düzgün temsil edilemeyen bir nüfusa ait sanal bir ortam olacak. daha nossun?

özellikle varoşlarda nerdeyse her haneye bir engelli düşüyo. 8,5 milyon kişi gibi bir sayıdan bahsediyoruz. ortada böyle bir nüfus var ve biz ilgisiziz. bu konuda çok da cahiliz. ayrıca acımasızız. hala engellilerle alay eden bir ülkedeyiz. köylerde tecavüze uğrayan bir sürü engelli kadın var mesela. en okumuşlar bile karşısılarında tekerlekli sandalyeli birini görürse elini kolunu nereye koyacağını şaşırıyo. ne yapacağını bilemiyo. iyi niyetle bile kırıcı olabiliyoruz. biz galiba en çok, engellilerle nasıl muhatap olacağımızı bilmiyoruz. "yok bizden aslında hiçbi farkın" demek isterken bile yüzüne farklarını bağırıyoruz. çünkü görmüyoruz onları. iş vermemeyi geçtim, sokakta rahatça gezmelerine bile olanak yok bu ülkede.


işte tüm bunlar ve daha fazlası sebebiyle, bu proje bence çok iyi bi haber.

fikri olan, desteği olan, linke tıklasın. "aferin" deyin, "eksik var" deyin, "aa bence şunu şöyle yap" deyin; ama bi şi deyin bence. hani berbat haberlere ağız dolusu laf akıtıyoruz ya illa ki, iyi şeylere de edecek iki kelamımız olsun.

felaket haberlerinin aksine iyi haberler, şahsen gelip kapınızı çalar genelde. o felaketler arasında kaynayıp gitmemek için gerçekten özenle duyurulmaları gerekir. anahaber bülteninde "bugün de ölmedik çok şükür" köşesine konuk olur daha ziyade. sadece bu proje için söylemiyorum. güzel bi sergi, "türk doktor amerikanyalarda vuhuu ne ödüller aldı" dışında bi bilim haberi... altı çizilmedikçe göremediklerimiz genelde.

bu vesileyle, konuyla ilişkili bi hatırlatma da benden: E-Kütüphane- GETEM.
kitap okumayı seviyosanız, hele hele sesli okuyosanız, bi taşla iki kuş.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bir ulkenin onda biri, hatta daha fazlasi nasil olur da engelli olur aklim almiyo. akraba evliliklerinin onune gecilmesi lazim, en cok da bu yuzden.
engelliler icin biseyler yapilmasi elbette guzel ama zor, hersey onlar icin daha zor.

si-men dedi ki...

insan kaynakları dersi için hocamızın sınıfa çağırdığı dünyalar tatlısı kişilik pekin olimpiyatlarında ülkemize nadir altın madalyalardan birini getiren sevgili okçumuz, dünyalar şirin şekeri tıfıl mezunu kişilik de bir engelli bundan zerre gocunmuyor olmasına rağmen birçok engelsiz insanın yapamadığı şeyleri yapıyor, dinlerken ağlamamak için zor tutmuştum kendimi, insanlar kendileri kusursuz sanmayı beceriyorlar da bir işe yaramayı beceremiyorlar. çok iyi bir haber verdin gerçekten de, çok sevindim.

Adsız dedi ki...

gerçekten ihtiyaç olupta bugune kadar düşünülmemiş bir proje olacağa benziyor. hepimizin desteklemesi lazım bu tarz girişimleri.

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker