23 Ağustos 2011 Salı

onur yarası

bilmem hatırlar mısınız? izmir'de 20 yaşında bir genç, Baran Tursun, "dur ihtarına uymadı" diye direksiyon başındayken başından vurularak polis tarafından öldürüldü. dur ihtarının amacı öldürmek değil durdurmak olduğundan, o kurşunun orda olmasına kısaca cinayet deniyor. Tabii bu düz mantık, düze çıkamadı, bir türlü karar alınamadı. verilen kararlar adalete yaklaştı, ama hiç adil olamadı. "vicdan" hep ayağını yorganına göre uzatmalı, beklenen bu.


http://www.baransav.com/ belki siteye bir bakarsınız, Baran'ın ardından kurulmuş. burada, daha çok insan var bu şekilde ölen. maalesef.
bak orda diyor ki:
1 polis öldürdü; 3 polis delil kararttı, 10 polis yalan tanıklık yaptı, 2 polis "kaza" raporu düzenledi, 4 polis sahte belge tanzim etti.

insanın aklına baran'ın ailesi geliyor. 20 yaş dediğiniz, kardeşimden bir yaş büyük. aile delirmemiş, evet. zaten türkiye bu ara delirmeden devam edebilen aileler kabilesi gibi. o zamanki gazete haberlerine bi bakalım: bir, iki, üç.

özellikle de üçüncüyü, bir okuyun. aile delirmemiş, ama bir yerde patlamış. tetiktebekleyengillerce hemen hoppp, "hakaret davası" açmış. yani devletim milletim, "delirin" diyor. delirin ve sonra "ay pardon!" deyin. beklenen bu. sakin sakin yasal süreci beklemeyin. delirin, aklınıza gelen elinize, dilinize düşsün, delirin. sonra "ay pardon" dersiniz. polis "ben düşmüştüm, elimde silah vardı, patlamış, kafasından vurmuş" dediği zaman inanan bir yargı, size de elbet inanır.

*

bu nerden aklıma geldi? gerçi hep gelmeli ama... şundan:

(...)Buluşma yerinde Oğuz Demir’in kullandığı hareket halindeki “34 YM 4140” plakalı Broadway marka oto hızla yaklaştı. PTT’nin önünde duran ve sırtında bir çanta olan bir adam aniden fırladı ve hareket halinde olan arabaya binmek istedi. Polislerden biri arabaya binmek isteyen Yüksel’in beline sarıldı ama ne olduğunu anlayamadan kendisini bir metre uzakta yerde buldu. Diğer istihbaratçı polislerin bazıları adamın sıkıca sarılarak arabaya binmesini engellerken diğer sivil polisler de arabanın önüne atlayıp arabayı durdurmaya çalıştılar. Ancak araba hiç durmadı. Üç sivil polisi yaraladı, tren hattının karşısına son anda geçti.

bu olayda bahsi geçen O.Demir, 18 yıldır yakalanamıyor. Uğur Mumcu suikastindeki "kilit isim", kibarlığı bırakırsak: katil. Yüksel de bir diğeri.  bu yukardaki olayın devamında Yüksel yakalanıyor, Demir kaçıyor.

Bir arabayı durdurmak için, o arabada kimlerin olduğunu adı gibi bilen sivil polislerin seçtiği yöntem şu: arabaya binenin beline sarılmak, arabanın önüne atlamak. Yaralandıkları için üzgünüm ama sahiden: bele sarılmak? arabanın önüne atlamak? 3 ayrı polis memuru? Baran Tursun?
*

Baran'ın ailesi delirmesin. çok denenecekler, çok sınanacaklar ama delirmesinler.
derin nefes ne kadar zor alınan bir şey bazen.

Hiç yorum yok:

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker