15 Nisan 2009 Çarşamba

karzai'nin karısı olmak.

afganistan kaderine teslim edilmiş, unutulmuş, debelenen bir ülke gibi görünüyor bana. kadınları en derinlerde, erkekleri de biraz üstte; ama hepsi debeleniyor. bilmem, karzai'nin karısı ne düşünmüştür bu karardan sonra?

10 yorum:

Adsız dedi ki...

O sadece %5 lik bir kesim için geçerli bir durum. Şiiler yani. Tüm Afganistan diye abartmaya gerek yok. Karzai Sunni bu arada.

Jamshid

deryik dedi ki...

ben zaten bütün afganistan demedim. ama aritmetiğim şöyle:

gazeteye göre şiiler nüfusun %10-20'si. ülke 300 milyon. yani 30-60 milyon şii var. yarısı kadın. onun da yarısı evli dersek, 7,5-15 milyon kadına tecavüz şu an yasal. bu da kusura bakmayın ama, bütün bir ülkenin sorunudur. çünkü bütün bir ülkenin kadına bakışıyla ilgilidir. "tüm afganistan diye abartmak" dediğiniz şey bu işte. sizin bu soğukkanlı "aman nolcak canım sadece %5" tavrınızsa kusura bakmayın da, insanlığın çok uzağında.

ben "aman tanrım ya karzai de karısına tecavüz ederse ve yırtarsa" demek istemedim. kusura bakmayın da, zaten şu an o 7,5- 15 milyon kadına tecavüz etmiş kadar oldu kendisi. benim bahsettiğim, başka kadınlara tecavüze onay veren bir adamın karısı olmanın hüznüdür. yanında uyumanın, uyanmanın.

ha sunni haliyle şiilerin yatak odasına karışıyo olması olayı cinsiyetçiliğinin yanında mezhepçi de yapar, o başka.

Jamshid dedi ki...

ilk cümlenizden itibaren bir yanlış yaptınız. Ülke 300 milyon değil 30 milyon. Işte bu tam abartı..

deryik dedi ki...

gazete bilgisinden bahsediyorum. link var malum.

deryik dedi ki...

linkteki sayı da düzelmiş zaten, ben ordan almıştım.

tamam yanlış kabul. o zaman sayı 750 bin- 1,5 milyon kadına iniyor.sanırım bu sayıya tecavüz kabulünüz.

ben mi anlatamıyorum, mesele yüzdeler, sayılar, büyüklükler değil. kadın olsaydınız, bir tek kadının tecavüze uğramasının bile ne olduğunu sanırım daha iyi anlardınız. erkekken de anlaşılabilir bir şey sanırdım.

Jamshid dedi ki...

Ben sizi gayet iyi anlıyorum. Bu olaya tamamen karşıyım. Hiçbir zaman Şii lerin aile kültürlerini, geleneklerini tasvip etmemişimdir. Bir Afganistanlı olarak bu durumdan en çok kederlenen ve hüzünlenen benim. Önceki mesajlarımda onların yaptıklarını mahkum etmeden önce yapılan yanlışı düzeltmek istedim. Ama şunu hatırlatmak istiyorum; bütün bunların en büyük sebebi savaş ve dolayısıyla Eğitimsizlik ve bilgisizliktir. Bugün bunları çarpıcı bir şekilde yazmaktansa, o talihsiz kararlara neden olmuş sebepleri önceden bilerek, çözümler için fikilerinizi ve çalışmalarınızı eklemenizi ve sonrasında etrafınızdaki insanların da size destek vermelerini bekleminizi arzu ederdim.

deryik dedi ki...

yanlış anlaşılma olmuş sanırım. benim bu konuda bir çalışmam yok. bu tür kararlara yol açan sebepler konusunda tahminlerim ve bildiklerim var, o ayrı. kitleleri peşimden sürükleme gücüm de şüphelidir sanırım. burası bir blog. ben de bu haberi okudum. haliyle yapabildiğim şey çarpıcı bir şekilde yazmak. ki birilerinin ilgisini çeksin. böyle bir görevim olduğu için değil; ama böyle olmasını umduğum için.

şiileri tasvip etmemeniz enteresan zira tahminen bu kararı alan çoğunluk ve hatta belirttiğiniz üzere onaylayan karzai sunni. yani şiiler kendi kendilerine karar almıyorlar sanırım? ben şiileri de mahkum etmedim. politikacılar tarafından alınan bir karardan bahsediyoruz; bir ülkenin en eğitimli olması gereken kesiminden. benim eleştirdiğim şey de bu. azınlık olmak, savaştan yorgun düşmek her ülkede zordur, şüphesiz. çoğunluk olan da azınlık için kanun yapma lüksüne sahiptir. bu azınlığın adı din olur, etnik köken olur, dil olur... değişebilir.

ha bu konu afganistan'a has bir şey değil; Türkiye'de de hala bir kadının kocasının tecavüzüne uğraması tecavüz olarak görülüyor mu, şüpheliyim. bu konuda bi mahkeme kararı olduğund manşetlere taşınmıştı, devrim gibi. medeni kanun birkaç yıl önce değişmeseydi Türkiye hala kadınları evli-bekar-bakire-bakire değil diye ayıran ve tecavüzcüyü ona göre cezalandıran bir ülkeydi. tecavüzcü tecavüz ettiği kadınla evlendiğinde cezası affoluyordu! türkiye'nin büyük çoğunluğu da sunnidir malum. yani konunun sebebi mezhep vs değil bence. bence çok daha genel, çok daha derin, akademisyenlerin yıllardır çözemediği kadar karışık meseleler bunlar. haliyle blog üzerinden çözüm önermem ancak ukalalık olurdu.

Jamshid dedi ki...

Evet burası bir Blog. işte benim rahatsız olduğum konulardan bir tanesi da bu; Sırf ilgi çeksin diye çarpıcı bir şekilde bir şeyler neden yazılıyor. pozitif nedenleri kadar negatif yanları da var. Bende hep negatif tarafına bakıyorum (sanırım bu da bana özel bi şey). Bu Afganistan değil başka bir ülke de olsaydı ayni tepkiyi gösterirdim(eminim).

ilk paragraf hariç cevabinizin diğer kısmını çok beğendim. Durumu çok iyi analiz etmişsiniz. Tamamen katılıyorum.

Mesajimin sonunda sizden teşekkür etmek istiyorum. Oradakai kadınlara olan Duyarlılığınızdan, ilginizden, ve sabırlı verdiğinizden cevaplardan..

Umarım bütün o hurafeler son bulur ve oradaki kadınlar medeni bir şekilde kendi öz hak ve hukuklarıyla normal hayatlarına devam ederler.

deryik dedi ki...

teşekkür ederim. yalnız, eğer bu haber üzerinden blogum ilgi çeksin diye bir niyetim var zannetiyseniz üzülürüm. ben bu haberin duyulması gerektiğini düşündüğüm için yazdım, yoksa okunma kaygısından değil. beni okuyanlar belli zaten. olmadık başlıklarla ilgi toplamaya çalışan bulvar gazetesi mantığında değilim. 3 yıldır gördüğüm, ilgimi çeken her haberi yazdım buraya.

Jamshid dedi ki...

Rica ederim. Hüsnü-niyetinize inaniyorum. Bu düşüncemden dolayi bu konu ile bu kadar ilgilendim. Aksi halde okuyup geçerdim, zikrettiğiniz diğer magazin haberleri gibi..

Blog unuzu hep takib edeceğim:) izninizle

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker