30 Eylül 2012 Pazar

yaka iğnesi meselesi

Hava soğudu. Soğudu derken, palto giyiyoruz. Burası da böyle, n'apalım? kalorifer yakalım. çok çok üşüyen biri olduğum için hep şikayet edip söylenirim soğukta; ama artık sustum. Böyle çünkü. bana güneş vadetmedi londra. neyse, pek bir pineklemeli pazargünü geçirdim, hatta kendi geçti bitti. yazı da öyle olsun:

bu aralar, şöyle yüksek yakalı beyaz bi gömlek arıyorum; gidecek bir işim varmış gibi. kolalı yaka, güzel yaka. neyse, tüm bu arayışın sebebi aslında piccadilly caddesi oldu. "adı nerden geliyo buranın ya?" dedik, gugılladık. efendim caddenin adı portugal street'miş bi zamanlar. 16.yy'ın sonunda Robert Baker adlı bi terzi dükkan açmış. italyan işi, pikadil model yakalı gömlekler yapıp köşe olmuş. kendine bu caddede dev bir ev inşa ettiren, daha sonra bu muhitte yapılan diğer görkemli evlere de ilham veren bir terzi bey. haliyle yakaları da gugılladık. Elizabeth I dantelli versiyonu çok severmiş, sade versiyonu şurda. sonra o yakalar için en güzel aksesuar olan yaka iğneleri geldi karşıma ki bence pek zarifler. daldan dala derken, konu yaka iğneleri oldu bi anda. yıllar önce yine bi takılmıştım ben bu iğnelere, sonra unutmuştum. hortladı. (editos: kulağı delik olmayan annem hediye gelen minik küpeleri yaka ucuna takar da. oradan sarmıştım.)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_l9teowQ1Xi1qdaotno1_500.jpg

80lerden bir versiyonu koydum ki tanıdık üstünde görün; potansiyeli anladığınızı umuyorum. bu işin atası tabii ki şu masum hanfendininki. erkek versiyonu da bence gayet şık, önemli gün ve haftalarda hediye alınan kol düğmelerine alternatif:

http://www.gq.com/style/blogs/the-gq-eye/swatch-pins-glenn.jpg

erkek versiyonunun uygulaması için de bakınız: birtakım . babalars. ve tabii ki: fred astaire.
mad men, boardwalk empire derken, dönem dizilerinin de hızıyla erkekler arasında inceden bi geri geliyor sanırım. bi de genelde "çakal" tipler kullandığı için, "kötü adam şıklığı" çağrışımı da varmış efendim; yorumcuların yalancısıyım, fred abiye yanlışım olmaz. erkeklerde işin içine kravat filan da giriyor, tamamen ayrı bir mesai. bi "inceleme" yazısı şurda.

neyse, benim hayalim daha ziyade şu aşağıdaki. madem yapıyoruz, eskilerden, çok eskilerden seslensin:

http://vintagecostumejewelry.us/unsign/j50601LockPin.jpg

bunu bulmak azıcık zor olduğu için, düz, sade çıbıklara da eyvallah diyeceğim gibi duruyor. tabii önce, herhangi bir gömleğin yakasını delmek yerine, kendinden yaka iğnesi deliği olan gömlek arayacağım. erkekler için bile azken, bu modelde kadın gömleği aramak da işte, meşgale. mesela kadınlar için kol iğneli gömleği de arıyorum hâlâ.

kadınlar için "yaka aksesuarları" genelde yaka ucu için olanlardan, zincirli filan. şıkırtıya, süslemeye müsait. onlar başka. bence bu barlar daha güzel. gerçi böyle diyorum; ama bi bakmışsınız aramaktan sıkılıp kocaman bi skoç etek iğnesini takmışım boynuma. şimdilik, erkek reyonundan araklanmış bi metal papyonum var, onunla yetiniyorum. tek ortak yanı iğne oluşu, üstelik.

gömleği ve iğneyi bulduktan sonra da artık giyer takar, otururum evcağızımda.

8 yorum:

ilhannnnnn dedi ki...

merhaba adım ilhan ; seni ugrastırmayayım dedım. şu yaka iğnesi cıbuğu artık ısmı her ne haltsa ondan bende arıyorum sen bulabildin mi en azından benden daha cok araştırmıs gibisin bu konuyu bana yardımcı olup adres verebilirsen cok cok müteserrik olacağımmmmdır ;)

deryik dedi ki...

Valla ben henüz gömleği bulamadığım için iğneyi aramaya başlamadım bile; ama internetten sipariş verilebilir veya beymen / vakko gibi erkek mağazalarında olabilir sanırım.

Adsız dedi ki...

İkiside bizde mevcut buyurun gelin mazurastore.com

Unknown dedi ki...

Merhabalar, ben Yusuf.Mersin'de yaşıyorum ve gün boyunca yaka iğnesi aradım.Gitmediğim ne Vakko kaldı ne Sarar ne Kiğılı ne diğer büyük markalar.Ama, "Gömlek yaka iğnesi var mı?" diye sorduğumda yüzüme boş boş bakan bir sürü eleman oldu.Bir çoğunun sorduğum şeyin ne olduğuna dair en ufak bir fikri dahi yoktu.Mağazalardan ümit kesince aksesuarcıları bitirdik:YOK! Düğmeciler...YOK!İş inada bindi.Allah rızası için bulan, bilen varsa söylesin.Türkiye'de bulamazsam yurt dışına saracam son çare...

deryik dedi ki...

Yusuf merhaba,

Anladığım kadarıyla Türkiye'de yok. yani kadınlar için yine bir şeyler var; ama aslen erkek aksesuarı olmasına rağmen, erkeklere yok. Veya satan firmalar internette yok. Belki damatlık, takım vs diken terziler bir fikir verebilir. Abiye terzisi tadilatçıdan ayrı oluyor, böyle şeyleri bilirler genelde.

Londra'da da genelde kişiye özel çalışan erkek giyim mağazalarında oluyor, zincir markalarda görmedim hiç. Bence en iyisi e-bay siparişi, özellikle özel bir gün için filan gerekiyorsa. umarım bulursun istediğin gibi bir şey.

Adsız dedi ki...

Merhaba Galalata'da bulunan Mazura isimli mağazamızda yaka iğnelerimiz mevcuttur.

İsterseniz kargoda yapabiliriz.

Mazura@mazuratelye.com

awesome dedi ki...

Merhaba galata'da bulunan mazura isimli magazamızdan alabilirsiniz.

Mazura@mazuratelye.com

Unknown dedi ki...

izmir alsancakta özel dikim yapan bir mağazada var bende bütün gün arayıp orda bulmuştum sanırım 25 liraydı fiyatı ufacık bir demir için biraz pahalı bir fiyat...

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker