23 Ekim 2011 Pazar

baaaarrrııııııışşşşşş

bu ülke, "zorunlu askerliği neredeyse bir yüzyıldır deniyoruz, 40 yıldır da yerdeki kan kurumadı. bir de kaldırmayı deneyelim" dediğinde, güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler. erkekliği askerlikten, türklüğü bile askerlikten tarif etmeyi bıraktığımızda, yepyeni kapılar açılacak, en güneşli, barış dolu kapılar. ne güzel demiş vakti zamanında ufacık bir kız çocuğu, ona savaşı anlatan babasına:
"suppose they gave a war and nobody came". 
biz de koşarak gitmeyelim artık her savaş çığlığına.

maç spikeri gibi ölü sayısı takip eden ve her yangına körükle gidenlere, "bir ülkenin vatandaşlarının ölmeyi ve öldürmeyi seçmeme hakkı da vardır" diyebilmeli bu devlet, artık demeli. zorunlu askerlik ve vicdani ret sebebiyle aldığımız uluslararası cezaları, uyarıları filan da okuyabilmeliyiz gazetelerde. gizlenmemeli bu geri kalmışlığımız, ölüme mahkumiyetimiz. bu kör horoz hallerimiz bitmeli. 

marşlarla yolunu gözlediğimiz medeniyet, barışla gelecek; ölerek, öldürerek değil. vatana hizmeti sağken, sapasağlamken de yapabiliriz, illa cenazelerimizle değil. ölmeden neler yapabildiğimizi düşünmeliyiz artık, ölerek değil. öldürmekle övünmeyi bırakıp, sıkıyosa bir zahmet, 40 yıldır beceremediğimiz barışı getirmeliyiz.

silah altında ölme ihtimali olmayan biz kadınlar, ülkenin bir koca yarısı, bu konuda ağzımızı açtığımızda "aman sen askere mi gidiyosun sanki!" diye aşağılanarak susturulmamalıyız artık, vatandaşlık silahla tariflenmemeli. bu konuda konuşurken, askere gitmeyişimiz utanç vermemeli, tuzukuru hanfendilerin romantik düşleri olmamalı söylediklerimiz.

çok basit bir denklemi yeniden yazdı geçenlerde pınar öğünç: ben bu ülkenin vatandaşıysam, barışı devletten, hükümetten beklerim, "dağdaki terörist"ten değil. beni duyması gereken devlettir. neyi nasıl çözeceğini düşünmesi gereken, ölümler karışsında kükremeyi bırakıp özür dilemesi gereken devlettir. vatandaşın öncelikli muhatabı devlettir; çünkü devlet vatandaşa karşı birinci dereceden sorumludur. çok basit; ama unutturuldu bize: bizim muhatabımız devlettir. bana karşı barış borcu olan, devlettir. vergimi, emeğimi, benliğimi, aklımı fikrimi sahiplenen devlet, bu kadarından sorumludur.

hani askerlik vatani görev ya, vatandaşın zorunlu hizmeti ya, artık sıra vatandaşın haklarına da gelmeli. ölmeme, öldürmeme, barış içinde yaşama hakkına. görevlerimizi ziyadesiyle ezberledik, biliyoruz, sıra haklarımızı hatırlamaya gelsin. şu  pek bi kolay olan, "şartlar olgunlaşsa" hemen geliverecek olan; ama niyeyse beceremediğimiz barışı getirmek için çabalayalım azıcık. bakalım sandığımız kadar kolay mıymış? belki de ülkece en zor görevimiz barıştır, haberimiz mi var? tüm görev ve sorumluluklarımız arasında barış, sahiden bu kadar ihmal edilebilir bir şey midir? hakkımız olan için sorumluluk almak, belki artık bu lazımdır bize?

13 yorum:

mayhem dedi ki...

kadın işte onun gözüyle sacma sapan bir yazı daha, barış istiyorsun deilmi ama onlar istemıyor sen hale ölme öldürme dıyorsun senin evlatlarını öldürüyor sen 40 yıldır getıremedıgımız barıs dıyorsun getıremezsınde cünkü kadınlar sadece işin duygusalına kacıyor aman barıs gelsın aman su gelsın nolur savasmayın vs vs doğuyu senden alıp koparmaya calısıyorlar genç , suriye , iran ,türkiyeyi bir savas ortamına sokmaya calısıyorlar genç dış gücler bizim büyümemizi istemiyor genç pkk bitse skk gelır o bıter akk gelır hala su dar kafanıza sokamadınız. Eee ne yapmalıyız iranın yaptıgınız ezmelıyız vurmalıyız gücümüzü gostermlıyız ama o begenmedınız iranın ceyregı olamayız ya o da var

deryik dedi ki...

öncelikle, "kadın işte" dediğinize göre azıcık bilgi: yunan mitolojisinde ares, savaşın ölümcül yanını temsil eden bir tanrıdır; zarar ziyandır, kandır, vahşettir. savaş stratejisi ve askeri dehayı ise tanrıça athena, yani bir kadın temsil eder. mitoloji, kuru ezberlerden daha derin, maçoluktan daha eskidir. aklınızda bulunsun.

benim bi sorum var, muhatap buldum galiba: erkek gözüyle, 40 yıldır neyi ve niye ezip vuramadığınızı bi anlatır mısınız? ben "barış getiremedik" derken, erkekler de dahil, tüm ülkeyi kastettim. neden, erkekler olarak, yapabileceğiniz işi yapmadınız? yoksa yapamadınız mı?

çok şükür ki tarih, iktisat, sosyoloji, politika alanlarında dopdolu bir aileye doğdum, eğitimini aldım, hala da okuyorum. yorumunuz kendi içinde çok tutarsız. bölgesel bir iktisat tarihi okunması öneririm; farkları öğretir, bu oryantalist ezberlerden kurtarır.

iran'ı beğenmediğim de araya sıkışmış, benim adım bile farsça beyfendi. tanımazsınız etmezsiniz, haybeden konuşmayın, karavana oluyor.

fazla bile yazdım. çok şükür ki barış isteyen tonla hemcinsiniz var, üstelik doğru düzgün bir üslupla, terbiyesizleşmeden kendilerini ifade edebiliyorlar. yoksa ben de sizin yorumunuza bakıp "erkek işte, söyleyecek bir şey olmadığı için anca hakaret ediyor" derdim.

gatto dedi ki...

yazınız çok anlamlı olmuş, yıllarca ölerek öldürerek çözülmeye çalışıldı sorunlar ama yetmedi, durum daha kötüye gitti.. çözüm yolu değişmeli artık

mayhem dedi ki...

anlatmak istedigimi saçma sapan bir şekilde yorumlamıssın kımsın nesin bılmem evet rasgele buldum burayı ha cokta benım ıcın önemli deıl barıss postunu okudum yanlıslıklarını bildirdim barış isteyen hemcinslerim ve karsıcinselere anlatmak istedigimin Türkiyede hic bir zaman barıs ortamının saglanamayacagıdır bugun pkk bıterse yerıne baskası cıkar. Bunun icin Türkiyenın yapması gerek gücünü gorstermek oncelıkle örgütlerin arksındaki dış güclere karsı sonra bu örgüt sempatizanları ve örgütcülere karsı ne olabilir ? direk kafasına sıkmak ? makul çin öyle yapıyor kimseden korkmuyor , neyse kısa keselim bu arada bana cahil vs vs laflarına sana karsı öyle bir kontür koyardımki yeri deil . Bu ara mitolojide kadın savas tanrısıymıs oymus buymus.. sacmalıklara inanırmısın ? inanma inanma kadınlar sadece dünyada cinsel bir objeden daha öteye gecemediler,

deryik dedi ki...

Beyfendi, saçmalık dediğiniz şey tüm dünyanın kabul ettiği genel bir kültür. Bilmekle inanmak farklı şeyler, öğrenmekten zarar gelmez. ben mitolojiye inanmam da siz keşke barışa biraz daha inansanız.

bu ülkedeki ilk siyasi partiyi o pek bir aşağıladığınız kadınlar kurdu, chp'den yıllar önce. bilir miydiniz bunu? bu da saçmadır tabii.

Siz her şeyi saçma bulabilirsiniz, ama önce geçerken uğradığınız bir yerde efendice derdinizi anlatmayı öğrenin. Karşınızda insan var. Gelip ilk cümlenizde bana hakaret ederseniz, size verilen yanıta da bozulmayın. kaldı ki ben size cahil demedim, bi daha okuyun. Ne ekerseniz onu biçersiniz. 5,5 yıldır kimseye de böyle yanıt vermedim; çünkü kimse bu kadar terbiyesizleşmedi. insan bir merhaba der. selamsız sabahsız girmişsiniz lafa, ne kadın olarak saçmalığım kalmış, ne bir şey. n'oluyor yahu? azıcık efendi olmak adam öldürmez.

Örnek verdiğiniz Çin'de bebeklerin öldürülmesi de yasal, nüfus planlaması için. bu yüzden insan hakları evrensel bildirgesini imzalamadılar. Haliyle onlar her türlü insanlık dışı şeyi yapabilir. çok şükür ki biz az daha medeni bir hayat için uluslararası sözleşmeler imzalayabilecek seviyedeyiz, çin'in ötesindeyiz.

çok basit bir barış isteğini saçma bulup, kurtlar vadisi seviyesinde komplo teorilerine kapılmadığım için çok özür dilerim. Siz "hiçbir zaman barış olmaz" ezberinize devam edebilirsiniz, ben de tam da bu ezberlerin daha kolay olduğunu; ama barışın zor olduğunu söylüyordum.

yani bana itiraz etmekten çok, aslında beni onaylıyorsunuz. umarım bir gün fark edersiniz; ama tahmin edeyim, bu da çok çok saçmadır heralde. olsun, varsın.

mayhem dedi ki...

evet öyle her yazdıgın benı güldürüyor sacmalıklarla dolu ,ne benimsedigi kendin bilmiyorsun. insan haklarımı yemısım ınsan haklarını , türkiye medenı dimi ,çinden cokkk ne demezsin, onlar dev sen bir capulcu ülkesin söz konusu vatan ise gerisi teferruattır gerekirse kafada kesersin , cocukta öldürürsün , onların seviyesine gelmek icin herseyi yapman lazım yoksa , ülken her zaman taciz altında anladınmı neyse ne sen benim fikirlerimi nede ben senin anlamsız fikirlerini degistirebilirim, konuyu uzatmayalım kadınlar mevzusuna benı hic sokma pisman olursun zaten ;) Ayrıca ben terbıyesız deilim bazı seyler zoruna gitmesi benim terbıyesız oldugum anlamına gelırmı ? gelmez.. ok ? tm bitirelim bu tartısmayı.

deryik dedi ki...

bence de bitirelim, ne dense duymak istediğiniz gibi duyuyorsunuz, bağıramayacağım. eskiden olsa denerdim de, yaşlandım.

siz hiç merak etmeyin, sizden önce kimlerle ne dolulukta tartışmalar gördü bu blog, bu hiçbir şey :) fikir ayrılıkları benim zoruma gitse en baştan yorumunuzu yayınlamazdım. ve evet siz, selamsız sabahsız, ilk cümlede "kadın işte onun gözüyle sacma sapan bir yazı daha" diyebildiğiniz için sırf bana değil, tüm kadınlara karşı terbiyesizsiniz, üzgünüm.

mayhem dedi ki...

merak etme karsındakı adam 99 dan beri irc dunyasında doruktan baslamıs superonline vs vs bir cok sohbet ortamında bir sürü tartısmanın icinde bulunmus bir adam tm ? beni o tartıstıgın conconlarla karıstırma bu arada kadınlar umrumda deil sadece tüketici olarak yer kaplıyorsunuz. neyse saglıcakla..

mz dedi ki...

Keske yazi yazmayi da bilse bazi insanlar.

n. dedi ki...

Pek çok tartışmanın içinde bulunmuş bir adam, hiçbir şey öğrenememiş, tartışmanın ne olduğunu bile, yazık. Vatan dediğiniz topraklar, masa başından o pek nitelikli tartışma odalarında atıp tutun diye yok sadece. Barıştan bu kadar korkmayın. Kalemi, dili güçlü kadınlardan da korkmayın. Her gece uyumadan bir bardak cesaret, rahat uyursunuz. Gerçi belki de her gün bu kadar insan ölüyorken sizin içiniz huzurla doluyor ve pek rahat uyuyorsunuzdur, o da başka bir ilaç olabilir, benim kadın aklım ona ermez -sizin gözünüzde :)

Adsız dedi ki...

99dan beri irc dunyasinda yaza yaza yazmayi unutmus bazi sahislar, icerikten bahsetmiyorum bile. sohbet ortamlarinda nick'ler ardinda konusmanin rahatligi da baska oluyor. bi de "sunu yapardim da bunu yapardim da bin kontur atardim da" tarzi incir cekirdegini doldurmayan sacmaliklar duydum mu, iyice kendimden geciyorum. yani ici dolu bir muhabbeti zaten gectim de, sunu yapardim ya yapmadim cok ergen be. hay allah kontur atarmis da atmamis. bak sen kucuk enisteye.

ikinehir

Adsız dedi ki...

biraz fazla sabır göstermişsin mayhem efendiye, hele bir de "genç" serzenişleri gülüyüm mü söveyim mi şaştım doğrusu.. bu kadar da ezber nadanlık yapılmaz ki.. hep sabır göstermen, hayatla aramızda ki hendekleri kapatmaya çalışmaktan hiç vazgeçmemen dileğimle deryik...not: bsçme ( ben seni çok merak ediyorum:))

hep dedi ki...

teknolojiyle kültürden, bilinçten, bilgi ve birikimden önce tanışamamışsın işte deryikcim inkar etme... süperonlayn ne sohbet ortamı ne, bilmezsin bile sen genç ve tüketici kadın :))))

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker