20 Şubat 2013 Çarşamba

iyi şeyler de oluyor; çünkü iyi insanlar da var.

Hani şu "ilham veren kişi" lafı pek bi klişeleşti, sakız oldu ya, sahiden böyle insanlar olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Benim bir adaşım var ki bana hep gerçeküstü gelir. Çok zeki olması, başarıları değil sadece; bir de hep gülen yüzünün olması, iyi niyetle dolu olması. ODTÜ Havacılık Mühendisliği'ni birincilikle bitirip MIT'de oşinografi çalışmaları yapan bir harika insan; kutuplara da gider, karayiplerde dalış da yapar. Yetmez, Türkiye'deki baraj projelerini takip eder, yetmez, kilometreler öteden gönüllü destek verir. Yetmez, imza kampanyaları açar, birçok şeye "hayır!" der. Mızlanmadan, elini taşın altına koyarak. İsyan eder; ama orada kalmaz isyanı - bir şey yapar. Bunları yaparken de gülümser hep.  Çok yakından tanıma şansım olmasa da, birkaç görüşme, aile dostluğu ve haber alma diyelim; ama hani iyi birinin iyi biri olduğunu bilirsiniz ya, fotoğrafında bile bi hare vardır sanki, öyledir işte.

Ali Nesin'in Şirince'deki matematik köyü'nü bilen biliyor. buraya bir kütüphane kurulacakmış, kitap bekliyorlarmış. Tabii SMS'le 5 TL göndermek filan da bir seçenek; ama bu sevgili insan, MIT'de olmasını bir sorumluluk bilmiş, matematik kitabı kampanyası düzenlemeye karar vermiş ve 1 ton kitap toplamış! Öyle basit bir iş değil bu; iki koli yapmış herkes bilir ki o 1 ton kitabı nerede tutacağınız, nasıl tasnif edeceğiniz, nasıl göndereceğiniz filan,  hepsi meseledir. Tabii hayata karşı sorumluluk duygusu olanlar için mesele: yoksa "kitap bulduklarına şükretsinler" demek de mümkün. İşte o "iyi insan haresi" farkı burada kendini gösteriyor. Kitaplar için bir dizin oluşturmak (adını yazmak değil sadece, tek tek fotoğraflayıp tartmak!), 6 ay boyunca kitapları muhafaza edecek yer bulmak, gümrük şirketlerinden nakliyecilere kadar onlarca insanla pazarlık ve görüşme yapmak, okuldan nakliye masrafları için bütçe almak vs vs. sonuç: MIT'nin, dünyanın sayılı teknik üniversitelerinden birinin matematik kitapları şimdi Şirince'de. Kütüphane kurulduktan sonra da raflara dizilecek.

Bu harika insanla tanışmanızı istedim. Size de ilham versin. Her gün onlarca berbat haber okuyup onlarca yüzsüz insanla tanışırken, iyi insanlar da duyulsun. Şikayet etmektense harekete geçme gücünü, işe yarama dürtüsünü size de bulaştırsın. Bir de not: blogu uzun süredir okuyanlar, onun annesiyle de tanışmıştı zamanında. Güzel insanlar böyle işte: karanfil elden ele, kuşaktan kuşağa.

3 yorum:

Npuella dedi ki...

hakikaten iftiharlik. ellerine saglik adasinin :)

idilik dedi ki...

Seni okumak pencereyi açıp temiz hava almak gibi oluyor bazen. Üniversite yıllarımdan beri takip ediyorum...
Bu yazında bizi böyle insanlarla (fulya yazısınıda bu post ile keşfettim) tanıştırmış olman çok güzel, belki silkiniriz sonsuz tembelliğimizden (kendi adıma konuşuyorum) ve ne bileyim heyecanlı azimli insanlar bize ilham verir..

olca gunel dedi ki...

keşke ali nesin için birşey yapmadan önce gidip şirince köylüleri ile bir konuşsaydı.Nişanyanla bir olup nasıl köylülerden arazileri yağmaladığını dinleseydi.Üşenme deryacım git konuş.yeni nesil solun ne menem birşey olduğunu gör ve ağla.ben hayal kırıklıklarımla bir tatilden böyle döndüm işte.

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker